Kleine gemeente wil ook fouilleren

De gemeente Haaksbergen gaat de mogelijkheid preventief te fouilleren opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Haaksbergen (24.000 inwoners) is, voor zover bekend, de kleinste gemeente in het land die daartoe wil overgaan. Volgens burgemeester K. Loohuis van Haaksbergen zijn er geen situaties in zijn gemeente die zich lenen voor preventief fouilleren, maar is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. ,,Ik wil mijn burgers beschermen. Wat is daar mis mee?''

Sinds september vorig jaar mogen burgemeesters een bepaald deel van hun gemeente tot veiligheidsrisicogebied aanwijzen en daarbinnen mensen fouilleren en auto's onderzoeken op het bezit van wapens. Eerder pasten steden als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen op dit punt de APV aan. Doel is het wapenbezit terug te dringen in wijken met drugsoverlast, bij grote sportmanifestaties en in onveilige uitgaansgebieden. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben twee andere kleine gemeenten geïnformeerd naar de mogelijkheid preventief te fouilleren, maar nog geen beslissing genomen.

Sommige gemeenteraadsleden in Haaksbergen betitelen het voorstel als ,,schieten met een mug op een olifant''. Toch stemt woensdag in de raadsvergadering naar verwachting een meerderheid voor aanpassing van de APV. Politiechef L. Lodder noemt de verwachte beslissing van de Haaksberger gemeenteraad een ,,verstandige zet''. Volgens de politie is het beter in alle rust zo'n besluit te nemen, dan tijdens een eventuele ernstige verstoring van de openbare orde.

In grote steden als Amsterdam en Rotterdam, waar preventief fouilleren al gebeurt, houdt de politie niet systematisch bij wat de acties opleveren en hoeveel personeel ervoor wordt ingezet. Bij de eerste actie van de Rotterdamse politie werden veertien personen aangehouden. ,,De meesten waren in het bezit van een slag- of steekwapen'', aldus de politie. Bij de derde actie werd een revolver in beslag genomen en een aansteker waarin een uitklapmes zat verborgen. Bij een latere actie werd 433 mensen gefouilleerd. Aangetroffen werden: zeven messen, een honkbalknuppel en cs-gas.

HAAKSBERGEN: pagina 3