IAEA ziet meer openheid in Iran

Het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft zaterdag aan het eind van een bezoek aan Iran tekenen van grotere Iraanse bereidheid tot transparantie verwelkomd ten aanzien van zijn kernenergieprogramma. Dit programma wordt in de Verenigde Staten gezien als dekmantel voor een kernwapenprogramma.

Maar IAEA-chef Mohamed ElBaradei onderstreepte op een persconferentie in Teheran dat Iran alleen twijfel over zijn nucleaire ambities kan wegnemen door een extra protocol van het nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPV) te ondertekenen dat de inspecteurs van het IAEA vrijere toegang, met weinig voorgaande kennisgeving, geeft tot verklaarde en niet-verklaarde nucleaire installaties. ElBaradei zei dat Iran ermee had ingestemd om ondertekening van het protocol ,,actief te overwegen''. Maar het hoofd van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, Gholamreza Aghazadeh, zei dat Iran er alleen maar mee had ingestemd om door te praten over het protocol. Dit protocol is van kracht in 25 van de 187 landen die het NPV hebben ondertekend.

Aghazadeh onderstreepte op dezelfde persconferentie dat Iran geen plannen heeft om nucleaire technologie te gebruiken om kernwapens te ontwikkelen. Hij zei ElBaradei te hebben verzekerd dat alle Iraanse nucleaire activiteit onder controle staat van het IAEA en dat alle nieuwe plannen, zodra die worden ontwikkeld, aan het IAEA worden gemeld. ,,Als er een land is dat twijfelt aan Irans nucleaire programma, moet het naar het IAEA gaan om te controleren, in plaats van de atmosfeer te vergiftigen en Iran te belasteren'', zei hij.

Irans eerste kerncentrale, die met Russische steun wordt gebouwd, komt later dit jaar of begin volgend jaar in bedrijf. President Mohamed Khatami maakte twee weken geleden bekend dat Iran over eigen uraniumertsvoorraden beschikt.