Hongaarse minister moet opstappen

De centrum-linkse Hongaarse regering heeft haar eerste politieke averij opgelopen. Minister Elemér Kiss, hoofd van het kabinet van de premier, is afgetreden na beschuldigingen van belangenverstrengeling.

Kiss – hoewel zelf niet als advocaat actief – is partner van een advocatenbureau dat de afgelopen maanden belangrijke opdrachten binnenhaalde van staatsbedrijven. Het vertrek van Kiss werd vooraf gegaan door het ontslag van András László, directeur van het staatsbedrijf dat zich over de Hongaarse autowegen ontfermt. László was eveneens aan het advocatenbureau van Kiss verbonden.

De functie van hoofd van het kabinet van de premier is één van de belangrijkste in de Hongaarse regering. De conservatieve oppositiepartij Fidesz noemt het schokkend dat iemand op dit niveau ,,betrokken is geraakt bij corruptie''. Volgens Zoltán Pokorni (Fidesz) kan het vertrek van Kiss niet het einde van het verhaal zijn. De oppositie eist diepgravend onderzoek. ,,Het is tijd dat duidelijk wordt of het de wet is die hier aan het werk is of een old-boys-netwerk van politieke vrienden en zakenpartners'', aldus Pokorni.

Premier Péter Medgyessy eist vandaag nog van de leden van zijn regering een opsomming van alle posities die ze de laatste vijf jaar hebben bezet en van alle aandelen die ze in die tijd hebben gehad. Medgyessy heeft zijn minister van Justitie gevraagd een nieuwe gedragscode op te stellen om dit soort belangenverstrengeling te voorkomen.

Corruptie en belangenverstrengeling zijn terugkerende thema's in de Hongaarse politiek. Premier Medgyessy zei kort voor de affaire uitbrak nog in het parlement dat zijn regering ,,met een schone lei wil beginnen en die lei schoon wil houden''. Het vertrek van zijn tweede man Kiss noemde hij daarom ,,onontkoombaar''.

De regering van Péter Medgyessy kwam vorige zomer aan de macht na een verkiezingsoverwinning op de conservatieve Fidesz die Hongarije samen met de Partij van Kleine Boeren en het Hongaars Democratisch Forum MDF vier jaar had geregeerd. Het is een coalitie van de ex-communistische sociaal-democraten (MSzP) en linkse liberalen (SzdSz).

Ondanks felle aanvallen van de conservatieve oppositie blijven de sociaal-democraten stevig in het zadel. Recente peilingen geven de MSzP een steun van 52 procent, tegenover 34 procent voor de conservatieve Fidesz van Medgyessy's voorganger Viktor Orbán.

    • Renée Postma