Gebroken mast einde recordrace

Een gebroken mast heeft gisteren om 23.22 uur een einde gemaakt aan de recordpoging om non-stop rond de wereld te zeilen van de Engelse Ellen MacArthur. De bijna veertig meter hoge mast van de ruim dertig meter lange catamaran brak bij relatief licht weer om nog onverklaarbare redenen op twee plaatsen ter hoogte van de Kerguelen op de Zuidelijke Oceaan.

Schipper MacArthur en haar dertien (mannelijke) bemanningsleden varen nu met een noodtuig naar de westkust van Australië, dat circa tweeduizend zeemijl ten oosten van de plek des onheils ligt. Ze hebben met hun slakkengang van zeven tot tien knopen naar verwachting één tot twee weken nodig om de haven van Fremantle te bereiken.

De poging van de 26-jarige MacArthur strandde op een moment dat ze een voorsprong van één dag op het recordschema had. Haar gigacat voer voor de wind met een kracht van nog geen dertig knopen, toen de mast in drieën brak. Op het moment van het ongeluk waren drie bemanningsleden aan dek. Niemand raakte gewond.

De Fransman Bruno Peyron is houder van het record non-stop rond de wereld. Hij zeilde vorig jaar met dezelfde boot als die van MacArthur in 64 dagen, 8 uur, 37 minuten en 24 seconden rond de wereld. MacArthur kocht de boot voor een miljoen Engelse ponden en maakte hem lichter.

De Fransman Olivier de Kerkauson doet momenteel ook een recordpoging op een trimaran. Hij vaart ter hoogte van de Falklands bij weinig wind en ziet zijn voorsprong op Peyron slinken. Sinds 1993 zijn elf recordpogingen ondernomen; vier slaagden.

MacArthur was 30 januari op Het Kanaal vertrokken voor haar recordrace om de Jules Verne Trophy. Ze baarde twee jaar geleden opzien met een tweede plaats in de Vendée Globe, de non-stop solorace rond de wereld. MacArthur geniet grote populariteit in Engeland, waar ze vanmorgen voorpaginanieuws was.