Financiële wereld is verbijsterd

Met verbijstering werd vanmorgen gereageerd op het boekhoudschandaal bij Ahold. Vijf reacties.

Pieter Lakeman, bedrijfsonderzoeker, die regelmatig bedrijven voor de boekhoudrechter sleept:

,,Ik heb zelden zo teleurgesteld het nieuws gelezen als vanochtend. Ik ben al weken bezig met een onderzoek naar misleiding van beleggers door Ahold en de heer Van der Hoeven dat de financiële risico's bij Velox, een Zuidamerikaanse joint-venture van Ahold, honderden miljoenen groter waren dan Ahold zelf zei. Ik had het persbericht daarover vrijdag niet meer afgekregen. Van der Hoeven heeft die Velox-zaak weken geheim gehouden vorig jaar. Ik hou rekening met strafrechtelijke gevolgen hier en in Zuid-Amerika.''

Alex Otto, directeur aandelenbeleggingen Delta Lloyd, die meer dan 5 procent van het Ahold-kapitaal bezit:

,,Ik was sprakeloos toen ik het nieuws las. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt dat zo'n elitefonds zo naar buiten is gekomen. Dit zijn koersen waarop ik als belegger mijn aandelen niet wil verkopen, want de prijs is te laag, maar je wilt ook niet bijkopen, want je hebt geen duidelijkheid over de omvang van de problemen. En wat ik nu wil weten: wie gaat die kar trekken?''

Sander van Oort, analist van Effectenbank Stroeve:

,,Voor 2003 en 2004 lijkt Ahold nog geen acuut financieringsprobleem te hebben, maar in 2005 moeten er veel leningen worden afgelost. Het verkopen van bedrijven kan dus nodig zijn om extra geld binnen te halen. De activiteiten in Oost-Europa en Azië leveren daarvoor nog te weinig op. Het verkopen van supermarkten in de Verenigde Staten zou Ahold de schaalgrootte kosten die nodig is om daar te concurreren. Uiteindelijk zou het er, met de beperkte informatie die we nu nog hebben, op neer kunnen komen dat Ahold zijn investering van 50 procent in het Zweedse ICA van de hand zal moeten doen.''

Robert Bakker, woordvoerder van Euronext, waar het aandeel Ahold vanmorgen met 68 procent kelderde:

,,Dat de handel in Ahold vanmorgen pas om kwart voor elf begon, heeft te maken met de beursregels. Als een koers 10 procent lager dreigt te openen dan het vorige slot, dan wordt de handel tien minuten stilgelegd. Dat gaat telkens trapsgewijs met 10 procent naar beneden door, tot het niveau is bereikt waarop er handel mogelijk is. Bij Ahold duurde het vanmorgen tot kwart voor elf tot de handel kon worden geopend. Als er eenmaal wordt gehandeld, dan wordt voor grote fondsen een grens gehanteerd van 2 procent naar boven of beneden, waarbij de handel telkens even wordt gestopt. Het systeem is bedoeld om beleggers die al orders in de markt hebben liggen te beschermen tegen al te grote koersuitschieters.''

Bestuurder Jos Brocken van de vakbond FNV Bondgenoten:

,,Ik verwacht niet dat de problemen bij Ahold direct invloed zullen hebben op de werkgelegenheid. Consumenten gaan niet ineens minder boodschappen doen bij Albert Heijn. Maar Ahold moet wel zo snel mogelijk met correcte cijfers komen en het vertrouwen van de financiële wereld zien te herstellen.''