`Die acht rode kaarten zijn terecht'

Het afgelopen voetbalweekeinde leverde een record op: in zes wedstrijden werden acht rode kaarten uitgedeeld. De duels werden ontsierd door talrijke opstootjes en zware overtredingen. De nationale voetbalbond KNVB maakte voor aanvang van dit seizoen al bekend dat scheidsrechters sneller tot het trekken van kaarten zouden overgaan. Oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg, tegenwoordig hoofd scheidsrechterszaken van de nationale voetbalbond, is tevreden dat de Nederlandse arbiters die lijn volgen.

Werden die acht rode kaarten terecht gegeven?

Jaap Uilenberg: ,,Absoluut, ze moesten allemaal getrokken worden. De KNVB had eerder al aangekondigd om sneller op te treden bij opstootjes. Bij het minste of geringste vlogen spelers elkaar dit weekeinde in de haren. Illustratief daarvoor was het gedrag van Zwaanswijk van FC Utrecht en Van der Meyde van Ajax, gistermiddag in de Galgenwaard. Ze maakten ruzie en konden direct vertrekken. En zo werden er dit weekeinde wel meer kaarten getrokken voor ontoelaatbaar gedrag. Voetballers moeten weten wanneer de grens is overschreden. Het lijkt wel of spelers tegenwoordig minder respect voor elkaar hebben. Dat is een treurige zaak.''

Liggen er maatschappelijke ontwikkelingen ten grondslag aan het gedrag van de spelers?

,,Het gaat me te ver om een verband te leggen met de maatschappij, wij beoordelen alleen wat er plaatsvindt op het veld. Het is ook te eenvoudig om te zeggen `in Nederland is de situatie niet stabiel, op het veld daarom dus ook niet'. Het trekken van dergelijke conclusies laat ik graag aan anderen over. De talrijke opstootjes vormen in ieder geval een vrij nieuw fenomeen in dit seizoen.''

Hoe is de situatie in het buitenland?

,,Ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk komen die opstootjes vaker voor. De Duitse arbiters treden hard op tegen spelers die aan elkaar menen te moeten zitten. Aanstichters van een opstootje krijgen daar, ongeacht wat ze precies hebben gedaan, de rode kaart. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Als niets anders meer helpt, dan moeten er kaarten worden getrokken.''