Brenninkmeijers kopen Ballast

Ballast Nedam verkoopt zijn Nederlandse activiteiten aan investeringsmaatschappij Egeria, een beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer, de eigenaar van kledingsconcern C&A. Volgens de bouwonderneming is ,,op hoofdpunten overeenstemming bereikt'' tussen beide partijen. Dit heeft Ballast Nedam vanmorgen bekendgemaakt.

Eerder deze maand bracht een onbekende partij een bod uit op Ballast Nedam Nederland. Nu blijkt de familie Brenninkmeijer hier achter schuil te gaan. Hoe hoog het bod is, wil de bouwer niet zeggen. Ballast heeft Egeria een beperkte periode van exclusiviteit toegezegd, die echter verbroken wordt als een derde partij een bod op zowel de Nederlandse als de internationale divisies van Ballast zou uitbrengen.

De bouwer en Egeria verwachten voor de aandeelhoudersvergadering van 23 april overeenstemming te hebben bereikt. ,,Maar wanneer we er exact uitkomen, is moeilijk te zeggen. Eerst vindt een boekenonderzoek plaats'', zegt de Ballast-woordvoerder.

Ballast Nedam heeft 11 februari, vier dagen nadat Egeria het bod uitbracht, bekendgemaakt dat een partij belangstelling had getoond voor de Nederlandse activiteiten van het beursgenoteerde concern. Tegelijkertijd maakte Ballast bekend een einde te maken aan de internationale divisies.

Ballast Nedam Nederland, de naam van de resterende activiteiten, gaat 4.100 werknemers tellen. In 1997 had Ballast, toen een van Nederlands grootste bouwers, nog 8.115 werknemers.

Bij Egeria was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Op de website van de investeringsmaatschappij staat dat Egeria alleen wil investeren in ,,bedrijven met sterke groeimogelijkheden'', waarvan het bestuur ,,zelf tot de conclusie is gekomen dat er behoefte is aan een externe financiële partner''. Egeria stelt investeringen te doen tussen 15 en 50 miljoen euro. Ballast was op de beurs vanochtend 33,5 miljoen euro waard. Eerder stelde het concern de hoogte van het bod ,,uit concurrentie-overwegingen'' niet te openbaren.

Egeria is de investeringsmaatschappij die zich richt op beleggingen die los staan van de detailhandelsactiviteiten van de familie Brenninkmeijer. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Nederlands-Duitse familie via een andere investeringsmaatschappij, Bregal, betrokken is bij de koop van het participatiebedrijf van Deutsche Bank. Via Deutsche Bank kocht Bregal belangen in de vakantieparken van Center Parcs en koekjesfabriek United Biscuits.

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws over de koop van Ballast Nedam. Het aandeel Ballast steeg met 19,6 procent tot 3,35 euro. April vorig jaar stond het aandeel nog op 24,19 euro.