Bos wil geen nieuwe rijken op platteland

PvdA-leider Bos wil in de kabinetsformatie regelen dat ,,rijke stedelingen die luxe in het groen willen wonen'' niet gebruik kunnen maken van nieuwbouwplannen in agrarische gebieden.

Het is een van de vier punten waarop Bos op korte termijn afspraken wil maken met het CDA, om het formatieproces weer dynamiek te geven. De andere zijn: afspraken over de besteding van het kwartje van Kok (dat dus niet aan de pomp wordt teruggegeven), het schrappen van de bezuinigingen op stadsvernieuwing en het wegwerken van wachtlijsten in de jeugdzorg.

Bos heeft dat zaterdag verklaard op het PvdA-congres in Utrecht, waar de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer werd vastgesteld. Bos zei er dat hij, tijdens een informeel diner vorige week met Balkenende, bij de CDA-leider ,,de bereidheid'' had ,,geproefd'' van het formatie-overleg tussen CDA en PvdA ,,ook echt iets te maken''.

Bos wil het weren van stedelingen bij nieuwbouw in agrarische gebieden regelen door wijziging van de Huisvestingswet.

Nadrukkelijk nam hij afstand van de redenering dat de PvdA beter in de oppositie kan blijven, omdat een nieuw kabinet zich geconfronteerd ziet met ,,een enorme bezuinigingsoperatie''. ,,Net als aan het begin van de jaren negentig weten we hoe moeilijk dat juist voor de PvdA kan zijn'', aldus Bos. ,,Weglopen voor die verantwoordelijkheid zou ongetwijfeld de makkelijkste oplossing zijn'', aldus Bos. ,,Die PvdA wil ik niet.''

Bos zei dat hem de afgelopen weken herhaaldelijk de vraag had bereikt waarom de formatie zo traag verliep. ,,Laat ik maar eerlijk bekennen: ik vroeg het mezelf ook af.'' Daarom, zei hij , ,,moet er verder geen tijd worden verspild''. ,,Met Balkenende's motto `Duidelijkheid en daadkracht' is niets mis'', aldus Bos. ,,Alleen moeten we er nu eindelijk eens mee beginnen.''

Het PvdA-congres nam, na een warrig debat, een motie aan over Irak, waarin wordt aangedrongen op een tweede resolutie van de Veiligheidsraad voordat het tot militaire acties tegen Irak komt.

Bos ging niet in op het voornaamste geschilpunt tussen CDA en PvdA bij de formatie-onderhandelingen, de vaststelling van een budgettair kader. De formatiebesprekingen zullen naar verwachting woensdag worden hervat.