Ahold zorgt voor ravage op beurs

Verbijsterde beleggers hebben vanmorgen massaal aandelen Ahold gedumpt, na het bekend worden van een grootscheeps boekhoudschandaal bij het concern in de Verenigde Staten en onregelmatigheden in Argentinië. Het aftreden van de top van Ahold kon de koersval niet afremmen.

Om kwart voor elf opende Ahold na een handelsonderbreking, dat vrijdag nog opende op 9,71 euro, op 5,44 euro. Daarmee was het leed nog lang niet geleden. Rond het middaguur stond Ahold op 3,08 euro. Dat was ruim 68 procent lager dan het slot van vrijdag. Ahold raakte daarmee ruim 6 miljard euro aan beurswaarde kwijt. De koersval van het retailconcern mag worden beschouwd als de grootste ooit van een als `gezond' beschouwd hoofdfonds in Nederland.

Vorig jaar rond deze tijd noteerde het concern nog een koers van 32 euro. Beleggers moeten tot augustus 1986 terug om een Ahold-koers terug te vinden die even laag was als vanmorgen.

Ahold sleepte vanmorgen de rest van de beurs met zich mee. Grote beleggers in Ahold, zoals Aegon en ING, gingen fors naar beneden. Aegon verloor vanmorgen 6,6 procent en ING ruim 6 procent. Ook ABN Amro moest met een koersdaling van ruim 4 procent veel terrein prijsgeven, terwijl Fortis 3,5 procent daalde.

Het resultaat van de ravage was dat de AEX-index viel tot een dieptepunt van 268 punten. Dat is een nieuw laagterecord voor de periode na het spatten van de zeepbel op de beurzen in 2000. Tegen het middaguur stond de index op 270 punten.

Ook Aholds obligaties kelderden vanmorgen. De toonaangevende Ahold-obligatie van 5,875 procent per maart 2012, die vrijdag nog een koers van 96,7 procent van de nominale waarde van 100 deed, noteerde vanmorgen na een enorme koersval nog maar 67,7 procent. Het rendement van de obligatie lag vrijdag nog slechts 2,5 procentpunten boven risicovrije staatsobligaties. Vanmorgen schoot het rendement omhoog tot 8,10 procentpunt boven staatsobligaties.

Ahold klonk vanmorgen door in heel Europa, waar beleggers werden gewezen op het voortdurende gevaar van verdere boekhoudschandalen. De DAX-index in Frankfurt stond 1,7 procent lager, in Parijs zakte de CAC-index met 0,7 procent en in Londen daalden de koersen met 0,2 procent.