Zes miljoen biotechboeren

Het wereldwijde areaal aan genetisch gemodificeerde gewassen groeit voor het zesde achtereenvolgende jaar met meer dan tien procent. Volgens een recent rapport van de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) bedroeg het biotech-areaal in 2002 ruim 58 miljoen hectare. Meer dan eenvijfde van de soja-, maïs-, katoen- en koolzaadvelden op de wereld zijn nu genetisch gemanipuleerd. De Verenigde Staten (39 miljoen ha), Argentinië (13,5 miljoen ha), Canada (3,5 miljoen ha) en China (2,1 miljoen ha) gaan voorop als grootste verbouwers van genetische gemanipuleerde gewassen, en staan samen garant voor 99 procent van het biotech-areaal. Europa speelt volgens de ISAAA-cijfers een marginale rol in de commerciële teelt van biotechgewassen.