Vuurwerk in nachtclub VS eist 95 levens

Het dodental van de brand in een nachtclub in het Amerikaanse West Warwick (Rhode Island) is opgelopen tot 95. Daarmee is het de dodelijkste brand in de Verenigde Staten sinds 1944.

De brand ontstond op het podium tijdens een rockconcert. Het vuurwerk dat bij de show hoorde, zette in enkele minuten de hele zaal in lichterlaaie, aldus ooggetuigen.

De autoriteiten sluiten een stijging van het aantal slachtoffers niet uit. Er zijn ongeveer 160 gewonden, van wie er veertien in levensgevaar verkeren.

De brand in de club The Station is het tweede grote ongeluk in een Amerikaanse uitgaansgelegenheid.

Maandag stierven 21 personen in een club in Chicago nadat er paniek was uitgebroken. Het is tevens de ernstigste brand sinds 1993, toen in Waco, Texas, 86 leden van een sekte omkwamen toen zij hun gebouw in brand staken tijdens een omsingeling door de FBI. In 1944 kwamen 168 mensen om bij een brand in een circus.

De brand in The Station brak uit aan het begin van het concert van Great White, een hardrockband die zijn muzikale hoogtepunt beleefde in de jaren tachtig. Op dat moment waren ongeveer 250 personen in het gebouw. De gitarist van de groep is vermist.

Het vuurwerk zette geluidsisolerend schuim op wanden en het plafond in vlammen. Het gebouw van een verdieping brandde geheel uit. De club had wegens de geringe omvang geen sprinklerinstallatie nodig.

De autoriteiten onderzoeken of de band een vergunning had om op het podium vuurwerk af te steken. Volgens zanger Jack Russell had de groep toestemming voor de speciale effecten. Maar de directie van The Station verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de band vuurwerk wilde gebruiken en er dus ook geen toestemming was verleend.

De band was net begonnen aan het eerste nummer toen het mis ging. ,,De zaak vloog in brand alsof het 4 juli was'', aldus zanger Russell. Op 4 juli vieren de Amerikanen met veel vuurwerk hun Onafhankelijkheidsdag.

De meeste slachtoffers vielen toen zij in paniek naar buiten probeerden te komen, maar door het gedrang bij de hoofdingang niet aan het inferno konden ontsnappen. Veel bezoekers verzuimden een van de drie nooduitgangen te gebruiken, constateerde de brandweer.

De gouverneur van Rhode Island, aan de Amerikaanse oostkust, zei tijdens zijn bezoek aan de rampplek dat het een trieste dag voor zijn staat was. ,,Het had niet mogen gebeuren. Het had niet hoeven gebeuren'', aldus Don Carcieri.