VS maken gebaar naar Noord-Korea

De Verenigde Staten zullen Noord-Korea op korte termijn weer voedselhulp geven. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Powell zal een officiële aankondiging hierover binnen enkele dagen volgen.

Powell vertrok gisteren voor een vierdaagse reis naar Japan, China en Zuid-Korea. De Amerikaanse bewindsman zal er vooral spreken over de crisis rond Noord-Korea, dat zijn nucleaire programma heeft hervat. Het land stapte ook uit het internationale verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. Powell wil met regionale bondgenoten de crisis bezweren.

Noord-Korea kent al jaren een gebrek aan voedsel, het gevolg van misoogsten en slecht overheidsbeleid. De VS staakten de voedselhulp in december 2002. Vorige week berichtte de New York Times dat Washington ook sancties tegen Noord-Korea overweegt. Dat land dreigde daarop het bestand uit 1953 op te zeggen.

Powell zei gisteren dat de VS ,,voedsel niet als politiek wapen'' willen gebruiken. ,,De nood in Noord-Korea is hoog. Als we kunnen helpen doen we dat, maar we moeten wel zeker stellen dat de kinderen en de rest van de bevolking het voedsel ook krijgen.''

De reis van Powell begon op de dag dat minister van Defensie Rumsfeld zei dat de VS militair ,,klaar'' zijn voor een oorlog tegen Irak. Hoeveel manschappen nu in de regio zijn, wilde hij niet kwijt.

Irak werd gisteravond officieel geconfronteerd met een eis van de VN-wapeninspecteurs om zijn arsenaal aan Al-Samoud 2-raketten te vernietigen. De eis lekte eerder deze week uit. Het gaat naar verluidt om circa honderd raketten waarvan is gebleken dat ze een iets groter bereik hebben dan de 150 kilometer die de VN al na de Golfoorlog van 1991 als grens hebben gesteld. Met de vernietiging van de raketten moet op 1 maart een begin zijn gemaakt. Diplomatieke bronnen in Bagdad zeiden dat het Irak wil voldoen aan de eisen, maar dat het zich zal verzetten tegen vernietiging van raketonderdelen of productieplekken die niet specifiek verboden zijn.

De VN hebben besloten hun staf in Bagdad te verkleinen om evacuatie in geval van oorlog eenvoudiger te maken. De afgelopen twee weken heeft al de helft van de 900 VN-medewerkers het land verlaten.

Daadkracht Chiracpagina 5