Top Getronics ineens op straat

Het volledige bestuur van Getronics is gistermiddag weggestuurd door de commissarissen van het geplaagde automatiseringsbedrijf. Getronics meldde ook een onverwacht lagere winst. Het vertrek van bestuursvoorzitter P. van Voorst en financieel directeur J. Docter is het gevolg van ,,een verschil van inzicht over het te voeren beleid'', aldus een verklaring van het concern.

Getronics geeft in het persbericht geen verklaring voor de drastische bijstelling van de cijfers. Het concern wil ook geen toelichting geven op het wegsturen van de bedrijfstop, een ongebruikelijk harde maatregel in het Nederlandse bedrijfsleven.

Een woordvoerder zegt dat het bedrijf op 4 maart bij de presentatie van de jaarresultaten uitleg zal geven. Het vertrek van de bestuurders komt op een onverwacht moment. Onlangs bereikte het concern overeenstemming met zijn schuldeisers over sanering van de schuldenlast.

Tegelijk met het vertrek maakte Getronics een tegenvaller van 20 miljoen euro bekend. De brutowinst exclusief rentelasten en afschrijvingen valt 16 procent lager uit dan eerder aangegeven. Het bestuur van de grootste automatiseerder van Nederland (25.000 werknemers) voorspelde een maand geleden een brutowinst van 126 miljoen euro. Dat wordt nu 106 miljoen euro.

Voor de vertrekkende bestuurders zijn al opvolgers gevonden. De in Duitsland geboren A. Rückert is de beoogde nieuwe bestuursvoorzitter. Hij leidde een jaar de zaktelefoondivisie van Philips en werkte eerder bij Danone (voeding) en Bull (computers). K. Wagenaar, voormalig directeur van softwarebedrijf Baan Company, volgt Docter op. Beide bestuurders committeren zich aan het laatste reddingsplan en zien dat als cruciaal voor de financiële herstructurering van Getronics. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg het aandeel Getronics gisteren met 18 procent naar 13 cent.

analysepagina 13