Toestand Jesicá slecht na nieuwe operatie

De 17-jarige Mexicaanse Jesicá Santillán, die eerder deze maand in de Verenigde Staten per ongeluk een donorhart en -longen kreeg met een verkeerde bloedgroep, heeft ernstig en onherstelbaar hersenletsel overgehouden aan die medische misgreep. Dat heeft een woordvoerster van het academisch ziekenhuis van de Duke Universtiteit in Durham, North Carolina, gisteravond bekendgemaakt.

De mededeling volgde kort na een nieuwe operatie, afgelopen donderdag, waarbij de verkeerde donororganen werden vervangen door organen van een donor met dezelfde bloedgroep als het meisje. Zonder die nieuwe ingreep zou het meisje nog maar enkele dagen te leven hebben gehad.

De moeder van Jesicá trok drie jaar geleden illegaal met haar dochter, die vanaf haar geboorte problemen met haar hart en longen kende, naar de VS. De familie koos voor behandeling in Amerika omdat de artsen daar ,,beter en sneller'' zouden zijn dan de medici in eigen land. Na de eerste operatie in Durham, op 7 februari, stootte Jesicá's lichaam de organen af en raakte ze in coma.