Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

Actualiteiten

Slachtoffers van Saddam. Inzamelactie voor de duizenden Irakezen die de afgelopen jaren hun land voor het regime van Saddam Hussein zijn ontvlucht. Ned.2, 17.30-18.00u.

Twee vandaag. Portret van het team van TNO dat ingezet kan worden als sprake is van een terroristische aanval met chemische strijdgassen. Ook aandacht voor meisjes die via loverboys en vrouwenhandelaren in de prostitutie terechtkomen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Knevel op zaterdag. Aandacht voor de moord op duizenden Talibaan-krijgsgevangenen in Afghanistan waarbij Amerikaanse soldaten aanwezig waren. Verder een gesprek met een Nederlandse verpleegster in Bagdad. Ned.1, 20.30-21.02u.

Het Lagerhuis. Debat over de blokkades tegen Amerikaans oorlogsmaterieel, studiebeurzen en over het afschieten van damherten. Ned.3, 21.05-22.00u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor de groeiende kloof tussen Amerika en Europa. Met reportages en studiogesprekken van onder anderen regisseur Peter Delpeut die maanden op de fiets door Amerika trok, oud-campagneleider Kay van de Linde, zakenvrouw Nina Brink en SP-leider Jan Marijnissen. Ned.3, 22.20-23.07u.

Heilig vuur. Aandacht voor de een half jaar geleden in de Russische deelrepubliek Dagestan ontvoerde Artsen Zonder Grenzen-medewerker Arjan Erkel. Na zijn ontvoering is niets meer van hem vernomen. Na een half jaar stille diplomatie verbreekt de familie het stilzwijgen. Ned.1, 22.53-1.40u.

DOCUMENTAIRE

Wings over the world. Over de twee belangrijkste pioniers van de Duitse vliegtuigindustrie, Claude Dornier en Willy Messerschmidt, wier fabrieken tot op de dag van vandaag nog vliegtuigen bouwen. Ned.1, 18.08-19.02u.

AMUSEMENT

Oppassen!!! Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.37-20.10u.

FILM

.Mr. Deeds Goes to Town (Frank Capra, 1936, VS). Capra kreeg Oscar voor beste regie voor typisch Capraeske komedie waarin de eenvoudige man het wint van het corrumperende kapitalisme. Gary Cooper erft een fortuin. Journaliste Jean Arthur aast op zijn verhaal. VRT, 14.15-16.05u.

The Witches of Eastwick (George Miller, 1987, VS). Relatiekomedie naar gelijknamige roman van John Updike suggereert dat feministes heksen zijn. Titelheldinnen Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Cher vallen voor weerzinwekkende Jack Nicholson die over een duivelse charme beschikt. Net5, 20.00-22.15u., met reclame.

Force Ten from Navarone (Guy Hamilton, 1978, Engeland). Oorlogsavonturenfilm, naar roman van Alistair MacLean, moet doorgaan voor vervolg op The Guns of Navarone (1961). Dit keer dient er een voor de nazi's onontbeerlijke brug in Joegoslavië te worden opgeblazen. Met Robert Shaw (in zijn laatste rol) en Harrison Ford. V8, 20.20-22.35u., met reclame.

The Man with the Golden Arm (Otto Preminger, 1955, VS). Destijds geruchtmakende film geldt als de eerste Hollywoodproductie over drugsverslaving. Frank Sinatra excelleert als afgekickte jazz-drummer die in Chicago andermaal naar de heroïne grijpt. Eleanor Parker is zijn gehandicapte vrouw, Kim Novak zijn minnares. RTL5, 20.30-22.45u., zwart-wit.

The Hurricane (Norman Jewison, 1999, VS). Denzel Washington steelt de show in door Jewison met alle denkbare beeldclichés dichtgemetselde verfilming van het waargebeurde verhaal van de bokser Rubin 'Hurricane' Carter, die in 1966 ten onrechte wordt beschuldigd van moord en daarvoor 20 jaar de gevangenis ingaat – protesten van beroemdheden als Mohammed Ali en Bob Dylan ten spijt. Ned.3, 23.07-1.42u.

.The Waterdance (Neal Jimenez & Michael Steinberg, 1992, VS). Op basis van eigen ervaringen schreef en regisseerde Jimenez een portret van de verlamde bewoners van een revalidatiecentrum. Teder en hardvochtig – van medelijden moet hij niets hebben – vertelt hij hun verhalen, komiek en dramatisch. Ned.1, 23.55-1.40u.

RADIO

Talen en culturen. Derde deel in een serie over Cuba gaat geheel over de socialistische economie. Elke Cubaan heeft een bonnenboekje dat hem recht geeft op een aantal producten die hij voor een redelijke prijs in peso's kan kopen. Voor wie het kan betalen worden op vrije markten groente, vlees en fruit in dollars verkocht. Bernice Boermans ging met Christina Nuijts, een Nederlandse die sinds het begin van de jaren zestig op Cuba woont, naar zo'n vrije markt. 747AM, 16.02-17.00u.

Mediazaken. Marck Burema, één van de drijvende krachten achter het jonge blad PIM (Politiek Incorrect Magazine) praat over de dreigende opheffing. Business Nieuws Radio, 15.30-16.00u.

Opium. Tekenaar van de Volkskrant Jos Collignon praat over zijn bundel Heiho, heiho het land verandert zo waarin politieke tekeningen uit het jaar 2002. Verder klassiek historicus Fik Meijer over zijn boek Gladiatoren; Volksvermaak in het colosseum en acteur Henk van Ulsen die een bezoek bracht aan de tentoonstelling Speelruimte: 1000 jaar theater in Nederland. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Aandacht voor de voormalig James Bond-filmcomponist John Barry met het klassieke English Chamber Orchestra, Engelse versies van liedjes van Toon Hermans en het komende Nederlandse concert van de nu 75-jarige Harry Belafonte. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. Geprek met de 49-jarige hoofdredacteur van Psychologie Magazine, Suzanne Weusten. Zij praat o.a. over zelfbeheersing, zelfkennis, zelfmotivering, empathie en betrokkenheid. Radio 1, 0.04-1.00u.