Sluiter wint door blessure Ferrero, verlies Schalken

Raemon Sluiter heeft gisteren ten koste van Juan Carlos Ferrero de halve finale van het indoortennistoernooi in Rotterdam bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard moest in de eerste set opgeven met een zware enkelblessure. Eerder op de dag voorkwam de Zwitser Roger Federer dat de Nederlander Sjeng Schalken zich in Ahoy' bij de laatste vier wist te voegen.

Ferrero had in de kwartfinale tegen Sluiter revanche willen nemen voor de nederlaag die hij twee jaar geleden in de Davis-Cupontmoeting in Eindhoven leed tegen de Nederlander. Destijds groeide Sluiter na een verrassende zege in vijf sets uit tot Davis-Cupheld. De 23-jarige Spanjaard kreeg in sportpaleis Ahoy' niet de kans op eerherstel. Op een stand van 2-1 in zijn voordeel ging hij door zijn rechterenkel heen. Hij greep onmiddellijk kermend van de pijn naar het gewricht. Na afloop bleek dat Ferrero een gescheurde enkelband heeft opgelopen.

Sluiter haalde nog niet eerder de halve eindstrijd op het evenement dat de Rotterdammer beschouwt als ,,het vijfde grandslamtoernooi''. De 24-jarige Nederlander beleefde zijn beste prestatie op het indoortoernooi tot dusver met gemengde gevoelens. In de eerste ronde had hij er al moeite mee zijn vriend Martin Verkerk uit te schakelen en gisteren won Sluiter zonder dat hij er zelf iets voor had hoeven doen.

Het Rotterdamse publiek kon na de opgave van Ferrero kijken naar een demonstratiepartij tussen Sluiter en de vorig jaar gestopte Nederlander Jan Siemerink. Sluiter komt vandaag in de halve finale uit tegen de Fransman Sébastien Grosjean die profiteerde van de opgave van zijn landgenoot Nicolas Escudé. De andere halve finale gaat tussen Federer en de Wit-Rus Max Mirnyi. Het Zwitserse supertalent Federer was gistermiddag een klasse beter dan de teleurgestelde Schalken: 6-2 en 6-4. De Nederlander begon gisteren aan zijn kwartfinale in de wetenschap dat zijn tegenstander hem twee weken geleden tijdens de Davis-Cupontmoeting in Arnhem in drie sets had gekleineerd. Maar ook nu had de Limburger niets in te brengen tegen de tennisser die twee jaar geleden de eindstrijd in Rotterdam verloor van Escudé.

,,Op het moment is Federer gewoon een superman'', verzuchtte Schalken na afloop van zijn eerste kwartfinale in Rotterdam sinds 1995. De Zwitser, die vorige week het toernooi van Marseille won, is inmiddels al tien partijen op rij ongeslagen. Schalken ziet in Federer een potentiële nummer één van de wereldranglijst. ,,Hewitt staat nu op de eerste plaats, maar in vind Federer en Marat Safin beter. In Hewitt kan ik me nog vastbijten, maar als Federer en Safin in goede doen zijn gaat het allemaal veel te snel voor me'', zei Schalken, die vandaag naar Dubai reist.