Rusi Wester naar Institut Néerlandais

Rudi Wester, de huidige directeur van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds, wordt de nieuwe directeur van het Institut Néerlandais in Parijs.

Tevens wordt zij ambassaderaad voor Pers en Culturele Zaken van de Nederlandse ambassade in Parijs. Wester volgt Henk Pröpper op, die de functie sinds juli 1998 heeft bekleed en na de zomer vertrekt.

Het in 1957 opgerichte Institut Néerlandais is één van de oudste buitenlandse culturele instellingen in Parijs en bedoeld als podium voor de Nederlandse cultuur. Het instituut organiseert tentoonstellingen, concerten, debatten, lezingen en cursussen Nederlands.

De 59-jarige Rudi Wester studeerde Franse Taal en Letterkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds 1991 werkzaam bij het Nederlands Literair Produktie- en vertalingefonds (NLPVF), sinds 1996 als directeur.

Onder het directeurschap van Wester werd werk van een groot aantal Nederlandse schrijvers vertaald. Het NLPVF subsidieert op dit moment jaarlijks de vertaling van 150 Nederlandse titels over de hele wereld. Nog eens 150 andere titels worden zonder subsidie vertaald. Ook verstrekt het NLPVF informatie over Nederlandstalige auteurs aan vertalers, docenten neerlandistiek, cultureel attachés en zo'n 3.000 uitgevers over de hele wereld.

Wester is samen met het Vlaamse fonds Het Beschrijf verantwoordelijk voor de Nederlandse bijdrage aan de Salon du Livre, de belangrijke Franse boekenbeurs die deze maand gehouden wordt in Parijs. De Nederlandse literatuur is daar het `zwaartepunt', onder de titel Phares du Nord, (Vuurtorens van het Noorden). Er nemen 52 Nederlandse schrijvers aan deel.

Rudi Wester is lid van het Comité de Lecture pour le Prix des Ambassadeurs en werd voor haar bijdrage aan de kennis over Frankrijk in Nederland in 2001 door de Franse overheid onderscheiden als Officier des Arts et des Lettres. Voordat zij bij het NLPVF aantrad schreef Wester recencies over Franse literatuur in het weekblad Vrij Nederland. Verder schreef zij enkele boeken over Frankrijk en stelde een vijftiental bundels met reisverhalen samen, waaronder `Parijs de mooiste verhalen over de lichtstad'.

In haar nieuwe functie wil Wester meer bekendheid geven aan de Nederlandse cultuur, ,,want ik heb bij de organisatie van de Salon du Livre gemerkt dat Fransen vaak niet eens weten waar Nederland ligt.'' Van de dienstwoning in het Institut wil Wester ,,een echte Franse salon'' maken.

    • Pieter Kottman