Oorlog tegen Irak hoeft niet onvermijdelijk te zijn 5

Als voormalig Haags bleekneusje dat de hongerwinter 1944-1945 overleefde blijf ik altijd dankbaar voor de bevrijding van de nazi's door onder meer Noord-Amerika. Dat de VS ook vele dictators in Zuid- en Midden-Amerika, en elders (om erger te voorkomen?) steunden, en een deel van Mexico annexeerden, moeten we natuurlijk niet vergeten, maar naast expansionistisch kapitalisme blijft toch ook sprake van dynamisch idealisme in de VS. De supermacht lijkt thans zijn uiterste best te doen om vrijheid en democratie te bevorderen, terreur te bestrijden en oliebelangen veilig te stellen.

Oorlog tegen Irak moet voorkomen worden, maar dat land mag geen serieuze bedreiging voor omringende landen en/of andere landen zijn of worden.

Het huidige inspectieregime van UNMOVIC en IAEA werkt niet effectief, ondanks de inzet en professionaliteit van Blix, ElBaradei en hun teams. Om een oorlog te voorkomen en de kwestie-Irak wel tot een oplossing te brengen, moet Europa een wél effectieve inspectie aanbieden aan de VN. Eventueel samen met Australië, Nieuw Zeeland, Japan en andere stabiele democratieën.

Bij een `lijninspectie' van oost naar west met bijvoorbeeld 3 maal 50.000 lichtbewapende militairen in ploegendienst (met gasmaskers en geigertellers) en 1.500 tot 15.000 inspecteurs inclusief NBC-(onder)officieren met uitgebreider detectieapparatuur, is Irak, denk ik, in 100 tot 200 dagen geheel te inspecteren, elke vierkante meter (ook in gebouwen).

    • Drs.Ing. A.J. Knijnenburg