Oliebelang speelt rol in politiek

Economische belangen spelen indirect een rol in de buitenlandse politiek van Nederland jegens Irak. Dat zegt de voormalige minister van Buitenlandse Zaken J. van Aartsen.

In de crisis om Irak heeft Nederland natuurlijk maar een geringe stem, maar Den Haag telt de economische belangen wel degelijk mee als het de toestand bespreekt met collega`s. ,,In maart vorig jaar bracht ik een bezoek aan Washington en sprak daar met Colin Powell en mensen van het Pentagon. Als Nederland manifesteer je je daar in de discussie over het post-Saddam-tijdperk. Natuurlijk doe je dat ook omdat je weet dat er Nederlandse economische belangen in het geding zijn.''

Shell heeft hem nooit gevraagd te bemiddelen. ,,Maar ik zou wel een lousy minister van Buitenlandse Zaken geweest zijn, als ik die economische belangen niet in mijn achterhoofd zou meenemen.''

Maar diplomaat P. van Walsum, die in 2000 en 2001 namens Nederland in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zat en het sanctiecomité voor Irak leidde, heeft nooit iets gemerkt van het belang van olie in het Nederlandse buitenlandse beleid: ,,Wij doen in Nederland altijd of er alleen een ethisch belang speelt in dit soort kwesties'', zegt Van Walsum. ,,In de VS komt men er eerlijk voor uit dat het gaat om een combinatie van eigen belang en ethisch-humanitaire aspecten.''

Oliepolitiek pagina 14