NIB koopt bedrijven van Deutsche Bank

De Nederlandse investeringsmaatschappij NIB Capital Private Equity heeft samen met andere beleggers het participatiebedrijf van Deutsche Bank overgenomen.

NIB is een dochterbedrijf van de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM. De investeerder betaalt 312 miljoen euro voor een belang van 20 procent in het bedrijf. Dat heeft NIB Capital Private Equity gisteren bekend gemaakt. In de portefeuille van het participatiebedrijf van Deutsche Bank zitten bedrijven als de vakantieparken van Center Parks en koekjesfabriek United Biscuits.

,,Het is voor ons een goede overeenkomst. Wij hebben kunnen profiteren van de reorganisatie van Deutsche Bank'', zegt Volkert Doeksen, bestuursvoorzitter van NIB Capital Private Equity.

Deutsche Bank heeft vorig jaar een ingrijpende herstructurering in gang gezet om de kosten omlaag te brengen en zijn belangen in bedrijven te verkopen. Ook de verkoop van het participatiebedrijf is onderdeel van het saneringsplan.

De waarde van de bedrijvenportefeuille van Deutsche Bank is 1,5 miljard euro. Ook de familie Nederlands-Duitse familie Brenninkmeijer, vooral bekend als eigenaar van de winkelketen C&A, is via de investeermaatschappij Bregal betrokken bij de deal. Bregal krijgt eveneens een belang van 20 procent.

Andere investeerders zijn het Ontario Teachers' Pension Plan en Coller Capital. Deutsche Bank houdt zelf ook een aandeel van 20 procent in de portefeuille.

In totaal gaat het om z'n tachtig bedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Het management van het participatiebedrijf van Deutsche Bank blijft gehandhaafd. NIB Capital Private Equity heeft toegezegd toekomstige investeringen te ondersteunen in het bedrijf, dat straks MidOcean Partners gaat heten. Inclusief die extra investeringen steekt NIB Capital 360 miljoen euro in de aanwinst.

Het is voor het eerst dat NIB Capital in de markt stapt voor zogenoemde `secondary belangen'. Het concern investeert vooral in `primaire' fondsen die rechtstreeks op zoek gaat naar potentiële overname- of participatiekandidaten.

NIB Capital Private Equity heeft voor zo'n 14 miljard euro aan vermogen in beheer en behoort tot de grotere participatiemaatschappijen van Europa. ,,Wij zitten maar voor 5 procent in Nederland, de rest zit in het buitenland. Het is een beetje als Rudi Carell, bekend in Duitsland, onbekend in Nederland'', zegt Doeksen.

Normaal gesproken blijft NIB Capital zo'n drie tot vijf jaar zitten in zijn beleggingen voordat de participaties worden verzilverd. ,,Maar gezien het huidige economische klimaat kan dat nu langer duren'', zegt Doeksen.