Mozzarella met geroosterde paprika's

Nog geen vijftig jaar geleden was er geen paprika te krijgen in Nederland, nu weet ieder kind niet beter of er zijn paprika's. Het probleem met deze mediterrane vruchtgroente in Nederland is echter dat de paprika's niet smaken zoals ze kunnen smaken. Ze zijn strak en glanzend, geen onvertogen bobbeltje te bekennen maar de smaak is zoek. Paprika's boordevol smaak tref je in mediterrane landen waar men juist de smaak een eerste vereiste vindt. Daar worden variëteiten gekweekt die even uitbundig van smaak zijn als van uiterlijk: groot, grillig en soms zo krom als een ouderwetse banaan. Mooi in hun onvolkomenheid en met een smaak uit een andere wereld. Nederlandse paprika's worden helaas volgens dezelfde maatstaven gekweekt als die steriele rode tomaten van weleer die de kwekers pas op de mestvaalt gooiden toen de exportmarkt in revolte ging waardoor ook de thuismarkt wakker werd. Tijd voor een nieuwe revolutie. Op de bistecchiera – dat handige geribbelde gietijzeren grillplaatje voor op het gas – is een paprika snel geroosterd.

Bereiding: Halveer de paprika overlangs, verwijder zaadjes en zaadlijsten. Maak platte stukken door opkrullende uiteinden weg te snijden (gebruik die in de sla). Leg ze met de snijkant op het werkvlak en druk er met de vlakke hand op zodat het bollende deel van het vruchtvlees `breekt' en vlak komt te liggen. Soms splijt het stuk over de lengte maar dat maakt niet uit. Gril de paprika (schilzijde onder) ca. 12 minuten op een hete grillplaat en druk de stukken nu en dan aan met een spatel. Verwijder de geblakerde schil met een mesje en snijd de paprika in smalle repen. Pel wat bladeren van het kropje radicchio en snijd ze in smalle reepjes. Verdeel de mozzarella over de borden, leg reepjes radicchio en paprika aan weerszijden op een hoopje. Bestrooi de radicchio met bleekselderij en leg ansjovisfilets (naar smaak) over de paprika. Strooi oregano, zout en peper over de mozzarella en besprenkel het met olijfolie.

    • Florine Boucher