Moet ik op de valreep met mijn vriendin trouwen?

Een goede vriendin (ongehuwd, geen kinderen) van mij is onlangs geopereerd wegens een ernstige ziekte. Hoe lang het goed blijft gaan met haar, moeten we maar afwachten. Zij wil een testament laten opstellen, met haar twee nichtjes en mij als erfgenamen. Haar nalatenschap bedraagt circa 900.000 euro. Mijn vriendin stelt mij nu voor om, wanneer haar overlijden nabij is, met haar te trouwen om zo de successierechten te drukken. Ik ben niet gehuwd, maar woon al jaren samen met een man, via een samenlevingscontract. Kan ik zomaar met deze vriendin trouwen, haar begrafenis en andere zaken regelen en daarna de draad weer oppakken, met mijn vriend?

(B. van de K.)

Formeel kan het, maar u moet een en ander goed overdenken en regelen. Trouwen op de valreep is niet te plannen. Dus moet u ruim van tevoren een beslissing nemen. Een geregistreerd partnerschap is voldoende, trouwen hoeft niet. U zit nu vast aan dat samenlevingscontract, wat u eerst moet verbreken. Of dat zonder (financiële) gevolgen kan, moet u nagaan. Wanneer u kiest voor een partnerschap in gemeenschap van goederen, beschikt u direct na het jawoord over de helft van het vermogen van uw vriendin. Die is van u. Of de nichtjes dat een goede strategie vinden, betwijfel ik. De andere helft valt onder de nalatenschap. Als achterblijvende partner geniet u een vrijstelling van erfenisbelasting van maximaal 470.000 euro en minimaal 135.000 euro. Maar wat zijn de gevolgen (bijv het partnerpensioen) voor uw huidige partner, wanneer u eerder overlijdt dan uw zieke vriendin? Of wanneer u overlijdt na uw vriendin, maar vóór herstel van het verbroken samenlevingscontract? U kunt de draad met uw ex-partner weer oppakken. Praat eens met een notaris over alle complicaties.

In de nacht van zondag 23 op maandag 24 febr. (01.00 u) beantwoordt Adriaan Hiele geldvragen van luisteraars in het NCRV-programma Nachtlicht.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/Hiele

    • Adriaan Hiele