KANS OP WEER EEN DEPRESSIE HALVEERT BIJ LANG PILLEN SLIKKEN

Mensen die van een ernstige depressie genezen en dan ophouden met medicijnen slikken hebben een kans van 4 op de 10 om binnen een jaar opnieuw depressief te worden. Bij mensen die nog een jaar doorgaan met hun medicatie halveert die kans: dan vallen 2 op de 10 mensen terug in een depressie. Waarschijnlijk duurt de bescherming van de medicijnen langer dan een jaar, maar dat is slecht onderzocht.

Patiënten krijgen meestal het advies om hun tricyclische of prozac-achtige (SSRI's) antidepressiva nog vier tot zes maanden door te slikken als ze opknappen na een depressie. Het hoe en waarom van die termijn is wetenschappelijk slecht onderbouwd, aldus prof. John Geddes van de afdeling psychiatrie van de universiteit van Oxford. Met collega's uit Japan en de VS bundelde hij de gegevens van 31 onderzoeken naar het door blijven slikken van antidepressieve medicijnen na het verdwijnen van een ernstige depressie. Onder die 31 onderzoeken waren een paar grote en veel kleine onderzoekjes naar de kans om opnieuw een depressie te krijgen. Steeds werd de groep patiënten een paar maanden na hun depressie gesplitst in een groep die een neppil kreeg en een groep die het antidepressivum doorslikte. Gebundeld zijn het de gegevens van 4410 patiënten. De meeste van die onderzoeken stopten na 12 maanden. Slechts weinig onderzoekers lieten mensen 36 maanden doorslikken. Dat leverde gegevens van 350 langdurige doorslikkers. Bij hen was het beschermende effect ook na die 36 maanden nog niet verdwenen. De onderzoekers vinden daarom nieuwe, langduriger onderzoeken nodig om te kunnen zeggen of jarenlang doorslikken ook nog beschermt. Een jaar helpt echter zeker (The Lancet, 22 febr).

Het ging hier om ernstige depressies, behandeld door psychiaters. Het is niet gezegd dat het ook geldt voor de lichte depressies die vaak door de huisarts worden behandeld.

Behandelaars moeten het risico van terugval per patiënt beoordelen, concluderen de onderzoekers, en voor patiënten die na vier tot zes maanden nog een flink risico lopen is doorslikken waarschijnlijk beter dan stoppen.

    • Wim Köhler