Invoering bodyscan: drugs nu in koffers

Sinds de bodyscan op de luchthaven Hato op Curaçao vorige week dinsdag in gebruik werd genomen, is er een verschuiving gaande van het slikken van drugsbolletjes naar het smokkelen van drugs in de bagage. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van de Task Force Hato, die met de drugscontroles is belast.

Volgens de Task Force bewijst de verschuiving dat de bodyscan effectief is. In de afgelopen tien dagen werden 43 personen aangehouden omdat drugs in de koffer waren aangetroffen. Dat is ruim tweemaal zo veel als gemiddeld.

De bodyscan moet reizigers op weg van Curaçao naar Amsterdam de mogelijkheid bieden hun onschuld aan te tonen, als ze door het speciale Hato-team (bestaande uit functionarissen van politie, justitie en douane) worden verdacht. Hoeveel personen de afgelopen tien dagen een negatief reisadvies kregen, wil de Task Force over een maand bekendmaken.

Tweederde van het aantal passagiers dat een negatief reisadvies kreeg, koos ervoor geen foto te laten maken. 26 personen die wel een foto lieten maken, bleken bolletjes in de maag te hebben. Officier van Justitie G. Veen-Jonkhout vermoedt dat de organisatoren van de drugstransporten de nieuwe situatie uitproberen. ,,Ze weten dat de scan in gebruik genomen is en ze kijken wat het wordt. Wellicht laten ze de koeriers foto's maken om erachter te komen wat het apparaat ziet. Anderzijds proberen ze misschien meer drugs via de bagage te smokkelen, omdat ze denken dat alle aandacht uitgaat naar de bolletjesslikkers.''