In Australië groeit twijfel over 'Irak'

In Australië groeit de angst voor terroristische aanslagen wegens de prominente steun die de regering van premier Howard geeft aan een mogelijke Amerikaanse aanval op Irak.

Volgens een van de belangrijkste terreurspecialisten in het land, Clive Williams van de Nationale Universiteit in Canberra, loopt Australië het meeste risico op zo'n aanslag na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël. Vooral de luchtvaartmaatschappij Qantas is ,,een overduidelijk met Australië te identificeren doelwit'', aldus Williams, wiens waarschuwing gisteren uitgebreid aandacht trok in de Australische media. Eerder deze week kondigde Qantas aan 1.500 van de 35.000 werknemers te willen ontslaan wegens teruglopende boekingen.

Vorige maand stuurde de conservatieve regering zo'n tweeduizend militairen naar de Golfregio. Ze zullen, zo is de verwachting, worden ingezet wanneer de Amerikanen Irak aanvallen, ook wanneer dat zonder goedkeuring van de Verenigde Naties gebeurt. Premier Howard zegt dat de meerderheid van de bevolking achter dat beleid staat. Dat neemt niet weg dat afgelopen weekeinde in heel Australië meer dan een half miljoen mensen de straat op gingen om tegen oorlog in Irak te protesteren. Volgens peilingen staat nu minder dan eenderde van de bevolking achter Howards opstelling.

In het parlement ligt Howard onder vuur van de Labor-oppositie. Partijleider Simon Crean stelde, na lang dubben, vast dat Australië zonder VN-goedkeuring niet een oorlog mee moet doen. Dat betekent dat, wanneer Australische soldaten toch gaan meevechten, er geen unanieme parlementaire steun is. Dat is in de Australische geschiedenis nog nooit eerder voorgekomen. Ook uit onverwachte hoek komt kritiek en twijfel. De voormalige stafchef van de strijdkrachten, Peter Gration, noemde het verontrustend dat er al demonstraties tegen de oorlog plaatsvonden, voordat er gevechten zijn uitgebroken. Hij zei dat hij nog steeds pijn voelt omdat Australische soldaten in Vietnam stierven op het moment dat er thuis demonstraties tegen betrokkenheid bij de oorlog daar plaatsvonden.

De Oud Strijdersorganisatie, normaal gesproken een bolwerk van conservatieve opvattingen, heeft laten weten dat aan de voorwaarden om Australische troepen te laten vechten nog niet is voldaan. Er is onder meer geen duidelijke verklaring gegeven over de dreiging uit Irak. Oud-voorzitter John Valder van Howards eigen partij zei eerder dat de premier de onvoorwaardelijke steun van Australië heeft gegeven aan ,,de gevaarlijkste Amerikaanse president ooit''.

    • Hans van Kregten