IEDEREEN WIL BESTE ZIJN

Jan Thuijs, 27 jaar, manager Alfa Romeo bij autobedrijf Van Asselt, krijgt een bonus op basis van aantallen verkochte auto's en marges op de verkoopprijzen.

,,Van Asselt heeft tien vestigingen in Nederland. Wij verkopen Alfa Romeo, Fiat, Lancia en de Fiat-bedrijfswagens. Daarnaast hebben we exclusieve auto's, Ferrari bijvoorbeeld. Dat aanbod van de exclusieve auto's wisselt. Ik ben sinds een half jaar manager Alfa Romeo voor alle vestigingen van het bedrijf. Ik ben het aanspreekpunt voor de verkopers. Ik ben betrokken bij het vaststellen van de inruilprijzen. Daarnaast onderhoud ik het contact met bedrijven die grote bestellingen doen bij ons.

,,Onze verkopers krijgen een goed basissalaris, waarvoor hard gewerkt moet worden. Daarnaast krijgen ze bonussen. Die worden gebaseerd op het aantal verkochte auto's en op de marges van de verkoopprijzen. De hoogte van de marges hangt af van de verkoopprijs. Een schuifdak of leren bekleding bijvoorbeeld, verhoogt de marge.

,,Uiteindelijk kan de bonus oplopen tot 85 euro per auto. Ieder kwartaal wordt die bonus uitbetaald. Soms is dat gelijk aan een maandsalaris, dat is toch mooi meegenomen. Het werkt heel stimulerend. Iedere week vergaderen we en wordt er bekend gemaakt hoeveel auto's er verkocht zijn, en door wie. Er is geen concurrentie onderling, maar wel competitie. Iedereen is tot het uiterste gemotiveerd om zo veel mogelijk auto's te verkopen en zo boven aan het lijstje te staan. Het gaat soms zelfs zo ver dat de verkopers net voor de vergadering de laatste verkoopcijfers doorgeven, om toch die eerste plaats te halen.'

    • En Marjolein te Winkel