Hoe agressief was Saddam dan?

Door de ophanden zijnde oorlog dreigt de kloof tussen de westerse en de Arabische wereld te groeien. In een serie interviews vandaag Maria Goos, schrijfster van de tv-serie Oud Geld, het toneelstuk Familie en de toneelhit Cloaca.

,,Mocht blijken dat Saddam Hoessein tien kernraketten heeft staan die op Amsterdam zijn gericht, dan moeten we toch maar aanvallen. Maar nu is de bewijslast flinterdun: drie aluminium buizen en een radiogesprek. Dat kan makkelijk fake zijn: de Amerikanen hebben toch ook acteurs en hoorspelstudio's? Wat voor wezenlijke buitenlandse agressie hebben we de afgelopen twaalf jaar eigenlijk van Saddam Hoessein gezien? Geef hem nog een kans. Eerst moet de Arabische wereld overtuigd worden van het nut van zo'n oorlog. Op deze manier maken we een martelaar van hem.

,,Een oorlog lost niets op en zal verwoestend zijn voor de gevoelige relatie tussen westerlingen en moslims. Veel mensen zien deze oorlog als een botsing tussen twee werelden. Nederlandse moslims zullen zich nog verder van onze maatschappij afkeren. Een paar jaar geleden heb ik het script geschreven voor de speelfilm Oud Geld in Egypte, als slot van de tv-serie. Daarin is dochter Pup moslima geworden en met een Arabische generaalszoon getrouwd. Ik laat zien hoe de bovenlaag van beide culturen bereid is samen te werken, maar hoe de westerse en islamitische waarden hard botsen. Voor onderzoek ben ik toen naar Egypte geweest. In Amsterdam ben ik altijd op mijn hoede, maar in Kaïro voelde ik me, ook in de achterbuurten, veilig en thuis. Helaas is de film nooit gemaakt omdat de financiering niet rondkwam.

,,Deels snap ik de kritiek die de islamwereld op het westen heeft. Onze fixatie op het materiële moet voor moslims barbaars zijn, én erg frustrerend, omdat het tot een welvaart leidt die zij ook wel zouden willen. Het is voor hen onbegrijpelijk, arrogant en duivels dat wij zeggen dat God niet bestaat.

,,Of je het er nu mee eens bent of niet, de islam staat duidelijk voor een moraal. Maar wat hebben wij eigenlijk te bieden? Waar staan wij voor? Laatst zag ik op tv in een animatiefilm de pratende kut van Catherine Keyl. Of minister Zalm die zijn kop in de wasbak van een kinky kapper stopte. Als je zoiets ziet, is het toch moeilijk vol te houden dat wij een beschaafd land zijn. Het beeld dat de VS oproepen, van de beschaving tegen de duivel, moet dus op z'n zachtst gezegd genuanceerd worden.''