HET IS HARD BIKKELEN

Inger Dirksen, 20 jaar, werkt als coördinator bij fondsenwerver Corris, verdient basissalaris en een bonus op basis van prestaties van haar teams.

,,Dit is het allerleukste werk dat ik ooit gedaan heb. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen bij Corris. Dit bedrijf doet de fondsenwerving voor non-profitorganisaties. We staan op stations en in de grote steden om voor verschillende goede doelen donateurs te werven. Corris is een heel jong bedrijf met medewerkers tussen de 18 en 26 jaar. De sfeer binnen het bedrijf is een van de dingen die het werk zo leuk maken.

,,Onze medewerkers krijgen per donatie een bepaald aantal punten. Ze kunnen maximaal drie punten per donatie krijgen. Vanaf vijf punten op een dag krijgen ze een bonus, met een maximum van 15 punten. Maar dat laatste komt niet veel voor. Iedereen krijgt ook een behoorlijk hoog basissalaris, zeker vergeleken bij telemarketingbaantjes. Om dit werk goed te doen moet je commercieel inzicht hebben. Maar het heeft ook maatschappelijke meerwaarde. Het gaat om goede doelen waarvoor je je best doet. En het is bikkelen, hoor. Veel van de afvallers houden het niet vol vanwege de kou. Ze staan de hele dag buiten.

,,Ik maak veel mee tijdens mijn werk. Na de moord op Pim Fortuyn werkten we voor Vrienden van de Otter. Ons werd verweten dat wij schuldig waren aan die moord. Ook een voorval waar ik van schrok: een poosje geleden stonden we in een winkelstraat en was ik getuige van een roofoverval op een winkel. En van potloodventers kijk ik inmiddels niet meer op; daar heb ik er al meer dan twintig van voorbij zien komen.''

    • En Marjolein te Winkel