`Happy drama' na twaalf jaar afgelopen

Het had al veel eerder afgelopen moeten zijn met Oppassen!!! Al een paar seizoenen geleden liet de VARA doorschemeren dat er een eind zou komen aan de comedy-serie rondom de twee grootvaders in één huis. Ook was producent en geestelijk vader Chiem van Houweninge, op aandringen van de netmanager van Nederland 3, al eens te verstaan gegeven dat de serie voortaan iets meer moest aansluiten op het vooruitstrevende, intellectuele profiel van de zender. Van Houweninge gaf een nieuw personage de functie van journaliste, en ging voor de rest verder op de oude voet van genoeglijk familievermaak. Al was het maar omdat de populariteit bijna onverminderd groot bleef. Vorige zaterdag keken er nog 1,2 miljoen mensen.

Maar na vanavond is het, na twaalf jaar en 321 afleveringen, echt voorbij. Er wordt getrouwd – het beproefde procédé bij het afscheid van een serie – en dat is dan dat. Inmiddels is Oppassen!!! volgens het Guinness Book of Records de langst lopende comedy-serie ter wereld geworden. Zelf spreekt Van Houweninge liever van happy drama, en dat is niet ten onrechte. Fonkelend snelle dialogen waarin iedereen even ad rem is waren zijn werk vreemd. Hij specialiseerde zich liever in het scheppen van een vriendelijke sfeer, met een misverstandje om de boel gaande te houden, en een bijna soap-achtig serieverband. De kleinkinderen gingen het huis uit, er kwamen nieuwe kinderen bij, en zo verder.

Intussen overlegde de VARA met andere comedy-schrijvers over nieuwe ideeën voor de zaterdagse vooravond. Een paar besprekingen waren zelfs in een ver gevorderd stadium. Maar uiteindelijk klopte men toch maar weer bij de door Van Houweninge geleide firma Blue Horse aan. Wel werd hem te verstaan gegeven dat de nieuwe serie een iets jonger karakter moest krijgen. Op het eerste gezicht lijkt hij het tegendeel te hebben bedacht: in Bergen Binnen worden hoofdrollen gespeeld door Ben Hulsman (71), de enige acteur die in alle afleveringen van Oppassen!!! te zien was, Wim van den Heuvel (74) en Ingeborg Elzevier en Sigrid Koetse (67). De verjonging schuilt echter in het nieuwe schrijversteam dat Van Houweninge heeft samengesteld, onder wie Frank Houtappels (TV 7, Hertenkamp, Ja zuster, nee zuster) en cabaret-auteur Jurrian van Dongen.

Dat de zaak pas op een laat moment rond is gekomen, blijkt alleen al uit het feit dat vanmiddag in de Blue Horse-studio in Rotterdam de eerste aflevering van Bergen Binnen wordt opgenomen, een paar uur vóór de uitzending van de laatste Oppassen!!! En de nieuwe serie begint volgende zaterdag al.

Oppassen!!!, VARA, 19.37-20.10u. en vanaf volgende week zaterdag de nieuwe serie Bergen Binnen.

    • Henk van Gelder