Ghurka's zijn niet gelijk aan Britten

Gurkha's worden niet gediscrimineerd hoewel zij minder loon en pensioen krijgen dan hun voormalige Britse strijdmakkers. De Nepalese ex-militairen van de Britse strijdkrachten kregen gisteren geen gelijk van een Britse rechter. Zeven Gurkha's hadden de Britse regering aangeklaagd wegens discriminatie. Maar de rechter wees de oud-strijders erop dat de kosten van levensonderhoud in Nepal beduidend lager zijn dan die in Groot-Brittannië. De Gurkha's waren in de rechtszaal bijgestaan door advocate Cherie Booth, de vrouw van de Britse premier Blair. Het Britse leger lijfde de Gurkha's in 1815 in, nadat hun gevechtstechnieken indruk hadden gemaakt op de koloniale officieren in de Himalaya. Loon en pensioen zijn vastgelegd in een contract van 1947. Op dit moment dienen ruim 3500 Gurkha's bij de Britse strijdkrachten. Zij vochten mee in de twee wereldoorlogen, tijdens de Falkland-crisis en in de Golfoorlog. Zij waren ook actief in Kosovo en Oost-Timor.