Getronics laat alarmbellen weer rinkelen

Automatiseerder Getronics maakte gisteren bekend dat het voltallige bestuur opstapt en dat de winst over 2002 bij nader inzien tegenvalt. Twee onaangename verrassingen, die ook de reddingsoperatie van het concern weer onzeker maken.

De reddingsactie voor automatiseerder Getronics leek eindelijk te slagen, maar nu zijn de redders zelf overboord gegaan. Zijn zij gesprongen? Of hebben de commissarissen van Getronics, onder leiding van voormalig Wolters Kluwer-chef M. Ververs, bestuursvoorzitter P. van Voorst en financieel directeur J. Docter overboord gezet?

Het vertrek ,,na onenigheid over het te voeren beleid'', zoals dat in een persbericht heet, overrompelde gistermiddag de ruim 25.000 werknemers van het noodlijdende bedrijf én de financiële markten. Zij werden getrakteerd op een double whammy. Met het vertrek van de topmannen bleek ook de winstprognose voor 2002 achterhaald. De winst voor rentebetalingen en belastingen valt 20 miljoen euro lager uit. Geen 126 miljoen, maar 106 miljoen euro.

Het vertrek van de tweehoofdige directie komt op een moment dat Getronics in financieel opzicht opnieuw met de rug tegen de muur wordt gezet. Eerst door beleggers, nu door zijn eigen klanten.

Het bedrijf bereikte tien dagen geleden overeenstemming met een groep schuldeisers, die samen meer dan de helft van de obligaties bezitten die Getronics wil omwisselen in nieuwe aandelen. De schuldsanering, die in eerste aanleg mislukte, volgt op een maandenlange vertrouwenscrisis met beleggers die de beurskoers deed kelderen. De koers sloot gisteren op 13 eurocent.

Uit de laatste actuele cijfers van Getronics blijkt dat het geld de onderneming uit spuit. Eind januari was er 155 miljoen euro in kas, dat is 140 miljoen minder dan een maand ervoor. En van het geld in kas staat 88 miljoen euro op rekeningen waar het bedrijf niet aan mag komen of niet aan kan komen.

In het prospectus met informatie over de schuldsanering, dat een week geleden verscheen, zegt Getronics dat zijn kaspositie in korte tijd ,,aanzienlijk is verslechterd'' doordat sommige klanten hun betalingen vertragen. In dat prospectus waarschuwde de accountant van Getronics ook voor het eerst voor het voortbestaan van de automatiseerder. Op hetzelfde moment is de situatie extra gespannen geworden doordat sommige kredietverzekeraars hun dekking voor leveranties aan Getronics hebben opgeschort of gereduceerd.

Een plotselinge verlaging van de winstprognose in de beslissende fase van een schuldsanering behoort tot de zeldzaamheden in het bedrijfsleven. Banken reageren doorgaans allergisch op zulke inbreuken op het gestelde vertrouwen, zeker als de nieuwe kredietovereenkomst (voor 200 miljoen euro) nog maar net is getekend. Bij Getronics was dat op 24 januari.

Er zijn meer aanwijzingen dat de financiële organisatie van Getronics niet op orde is. Een week geleden werd het financieel management versterkt met specialist H. Vreedenburgh. Bij zijn vorige werkgever, handelsbedrijf Buhrmann, onderhandelde Vreedenburgh onlangs succesvol met een bankensyndicaat over versoepeling van de afspraken over een miljardenkrediet.

De komende dagen zal duidelijk worden hoe de obligatiebeleggers van Getronics op de winstwaarschuwing en de machtswisseling reageren. Beleggers met ruim 44 procent van de obligaties hadden eerder harde toezeggingen gedaan om mee te werken aan de schuldsanering, financiers met 17 procent indiceerden hun steun.

Maar dat was bij de vorige prognose van de vorige directie. Voor de nieuwe crisis-managers K. Wagenaar (financiën) en A. Rückert (algemene leiding) wordt het snel schaken op meerdere borden.

    • Jeroen Wester
    • Menno Tamminga