Friends verzamelbox

Een ding is duidelijk: de verzamelbox met álle afleveringen van de televisieserie Friends (seizoenen 1 tot en met 8, inclusief drie lege hoesjes voor de nog te verschijnen dvd's van seizoen 9), neemt nu meer plaats in de kast in dan het verzameld werk van pakweg William Shakespeare. En als dan straks seizoen 10 er ook nog blijkt te komen, dan staat dat weer zo knullig. Drie losse dvd'tjes ernaast, of desnoods een klein aanhangdoosje. Of zou er dan weer een nog iets grotere kist komen met de finale, complete, ultieme Friends verzameling? Van `The One Where It All Began' tot `The One Where They All Lived Happily Ever After?' Tenzij seizoen 11 er ook nog komt natuurlijk. Hoe heerlijk het ook zal zijn voor de fans om alle avonturen van Rachel, Ross, Joey, Monica, Phoebe en Chandler compleet te hebben, hebben ze die niet al lang? En zaten er bij de los verschenen seizoensboxen niet ook nog échte extra's, zoals wat achter-de-schermen-lol, een sporadisch commentaarkanaal of een virtueel kijkje in de slaapkamer van deze of gene? Aan de andere kant: wie heeft die extra's nodig, als zij of hij toch al alles weet?

De marketingafdeling van Warner Bros zadelt de Friends-vriend op met een onoplosbaar dilemma. Kopen of niet kopen? Dat Central Perk-logo staat natuurlijk wel erg onweerstaanbaar naast de Oxford-uitgave van de bard.

Teruggeworpen op de losse afleveringen die hier verzameld zijn, is het haast onmogelijk om te ontsnappen aan de alweer bijna gedateerde lol van het eerste seizoen. En hoewel het olijke zestal dat tracht te overleven in adolescent New York, natuurlijk leeftijdsloos is, zijn de acteurs wel degelijk ouder (en beter) geworden en hun kapsels meer toegesneden op het huidige heden. Te bedenken dat Jennifer Aniston, (toen nog) Courteney Cox en Lisa Kudrow op een gegeven moment alledrie dezelfde hartvormige haardracht hadden, waardoor er in de kapperswereld zoiets als een Friends-kapsel ontstond.

Nadat er ook al diverse dvd's met `Best of-verzamelingen' zijn verschenen, is het haast ondoenlijk om favoriete afleveringen te noemen. Al is die ene met die drieling (officieel bekend als `The One Hundreth') wel een van de meest hilarische die zo te binnen schiet.

Voor een serie waarin er zo veel (bijna) getrouwd en gescheiden wordt, waarin men in zijn krampachtige pogingen op zoek naar de ene (of de ideale date) minstens even krampachtig moet bewijzen ook heel goed alleen te kunnen zijn, nemen de episodes over baby's een wel heel bijzondere plaats in. Dat deze eeuwige eindtwintigers namelijk ook nog eens de verantwoordelijkheid zouden moeten gaan dragen over koddige wezens zonder controle over hun lichaamsopeningen, tsja, daar verliezen de schrijvers zich in de absurdst mogelijke nachtmerries.

Het hele achtste seizoen was er bijvoorbeeld aan gewijd dat Rachel (Aniston) een baby zou krijgen. De vele Friends-fansites op het internet vonden dit net zulk reusachtig nieuws als wanneer Aniston en echtgenoot, in het echte leven Brad Pitt, werkelijk een kind zouden hebben gekregen. Of misschien nog wel meer.

Friends verzamelbox seizoenen 1 tot en met 8 (Warner Home Video).

    • Dana Linssen