FIDE's martelkamer

Vorige week woensdag reisde Roeslan Ponomariov naar Moskou om in het kantoor van FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov te onderhandelen over zijn match tegen Gari Kasparov.

Ponomariov wilde een snel speeltempo en het traditionele voordeeltje van de wereldkampioen: bij gelijkspel moest hij doorgaan naar de volgende ronde, de match tegen Kramnik of Leko. Kasparov voelt daar niets voor.

Vorige maand werden in een televisiedocumentaire over Bobby Fischer ook beelden van de olympiade in Bled getoond. Je zag Iljoemzjinov en Kasparov verstrengeld in een innige berenomhelzing. Het was geen prettig, maar wel een leerzaam gezicht. Vroeger liet Kasparov geen gelegenheid onbenut om Iljoemzjinov als een misdadiger te beschrijven. Nu is er tussen die twee ervaren rotten een vriendschap waar de jonge Ponomariov niet tussen kan komen.

Na de bijeenkomst in Moskou gaf de FIDE een neutrale verklaring uit. Iljoemzjinov zou Ponomariov hebben geprezen voor zijn interessante voorstellen en hem verzekerd hebben dat die op de volgende vergadering van het FIDE-bestuur ernstig bestudeerd zullen worden.

Het was een kras staaltje van schijnheiligheid. Als Ponomariov aan zijn eisen had vastgehouden was hij door de FIDE het wereldkampioenschap uitgegooid. Nu heeft hij de belofte dat ze pas na ernstige studie in de prullenbak zullen worden gegooid.

De Oekraïense schaakjournalist Michail Goloebev gaf een verslag van de Moskouse bijeenkomst dat eerder doet denken aan een marteling in de kelders van de inquisitie dan aan een hoffelijk gesprek.

Om 18.00 uur werd Ponomariov samen met twee Oekraïense schaakbestuurders binnengelaten in het kantoor van Iljoemzjinov, die er zelf nog niet was. FIDE-bestuurder Emmanuel Omuku, een Nigeriaan, voerde vier uur het woord in het Engels, maar omdat er geen tolk was begrepen de Oekraïeners nauwelijks wat hij zei.

Om tien uur 's avonds voegde Iljoemzjinov zich bij het gezelschap. Toen kon er Russisch worden gesproken, maar het zou nog lang duren voor de partijen tot elkaar kwamen. Pas om zes uur 's ochtends wankelde Ponomariov de vergaderkamer uit. Hij kon nauwelijks meer praten en stamelde slechts dat hij `een of ander papier' had getekend.

Op dat papier staat waarschijnlijk dat hij al zijn eisen heeft opgegeven. Een paar dagen later werd bekendgemaakt dat zijn match tegen Kasparov vanaf eind juni in Buenos Aires gespeeld zal worden om een prijzengeld van ten minste een miljoen dollar. Dat hoge bedrag maakt natuurlijk wel wat goed, als het tenminste echt is en niet alleen een reclamekreet, want dat schijnt ook nog wel eens voor te komen.

Ondertussen is het nog lang niet zeker dat de match tussen Kramnik en Leko wel doorgaat en heeft een groot aantal topschakers, onder wie Kramnik en Shirov, een protestbrief aan de FIDE geschreven met een reeks zeer gefundeerde klachten. Het blijft voorlopig een bende.

Het Aeroflottoernooi, waar ik vorige week over schreef, werd verrassend gewonnen door de Moldaviër Viorel Bologan. In de B-groep haalde Harmen Jonkman 7 punten uit 9 partijen, wat hem een gedeelde tweede plaats en een prijs van 2.700 dollar opleverde.

,,Jonkman wint ondanks verblindende schoonheid.'' Zo werd op de website schakers.info zijn overwinning aangekondigd op de 28-jarige Joegoslavische vrouwengrootmeester Maria Manakova, die inderdaad mooi is.

Wit Manakova - zwart Jonkman

1. e2-e4 e7-e5 2. Pg1-f3 Pb8-c6 3. d2-d4 e5xd4 4. Pf3xd4 Dd8-f6 5. Pd4-b3 Df6-g6 6. Pb1-c3 Gebruikelijk is 6. De2 gevolgd door Pc3, Ld2 en 0-0-0. 6...Lf8-b4 7. f2-f3 Lb4xc3+ 8. b2xc3 Pg8-e7 9. Pb3-d4 a7-a6 10. Lc1-f4 d7-d5 Het is duidelijk dat zwart het initiatief al in handen heeft. Wits volgende actie maakt het er niet beter op voor haar. 11. Pd4xc6 Dg6xc6 12. Dd1-d4 d5xe4 13. Dd4xg7 Th8-g8 14. Dg7-d4 e4xf3 15. 0-0-0 Wit kan nergens een veilige plek voor haar koning vinden. 15...Lc8-e6 16. g2xf3 Pe7-d5 17. Lf4-e5 0-0-0 18. Lf1-d3 Pd5-b6 19. Dd4-f4 Dc6-c5 20. Kc1-b1

MmldMmjm

mgaMmgmg

gbMmimMm

mMeMCMmM

MmMmMEMm

mMAImGmM

GmGmMmMA

mLmJmMmJ

20...Td8xd3 Het kon ook anders, maar dit is het mooist en het sterkst. Na 21. Txd3 wint zwart met 21...Pc4 een stuk. 21. c2xd3 Maar nu komt haar tweede rij vrij voor zwarts aanval. 21...Tg8-g2 22. c3-c4 Dc5-b4+ 23. Kb1-a1 Db4-a5 24. Le5-b2 Tg2xb2 Na dit tweede kwaliteitsoffer gaat wit geforceerd mat. 25. Ka1xb2 Pb6-a4+ 26. Kb2-b3 Da5-c3+ Wit gaf op.

    • Hans Ree