Explosie in New York

New York is gistermiddag opgeschrikt door een enorme explosie die ogenblikkelijk herinneringen losmaakte aan 11 september 2001. Tijdens het lossen van ongeveer 100.000 vaten benzine ontplofte een binnenschip aan de kade van een grote olie- en gasopslagplaats in Staten Island, in het zuiden van de stad.

Er vielen twee doden. Eén overlevende heeft ernstige brandwonden opgelopen. De ontploffing veroorzaakte een enorme brand op het terrein van ExxonMobil. Een grote zwarte rookpluim was tot in de verre omtrek te zien.

Burgemeester Michael Bloomberg verzekerde dat er geen aanwijzingen zijn dat de ontploffing het gevolg is van een aanslag.

De angst dat sprake was van een aanslag zorgde voor een verdere stijging van de olieprijs. De prijs van een vat Brent Noordzee-olie steeg 71 cent naar 32,28 dollar en de Amerikaanse WTI-olie kostte gisteren 35,58 dollar, een stijging van 84 cent. De olieprijs is de laatste maanden flink opgelopen, vooral door het vooruitzicht op een oorlog in het olierijke Midden-Oosten. Toen bleek dat de explosie geen aanslag was bekoelde de oliemarkt enigszins, maar het prijsniveau bleef desondanks hoog door de opmerking van minister van Defensie Rumsfeld die verklaarde dat het leger klaar is voor een aanval op Irak.