Erdogan stap dichter bij premierschap

De Turkse kiesraad heeft gisteren bepaald dat Tayyip Erdogan, de leider van de regerende AK-partij, mee mag doen aan de bijverkiezingen in Siirt op negen maart. Daarmee is de kans stukken hoger geworden dat de `schaduwpremier' van Turkije binnen afzienbare tijd daadwerkelijk het premierschap zal gaan vervullen. Erdogan mocht niet meedoen aan de verkiezingen van november omdat hij veroordeeld was wegens het aanzetten tot religieuze haat. Omdat in Turkije premiers uit het parlement moeten komen, was de weg naar het hoogste ambt ipso facto voor Erdogan afgesloten. Inmiddels heeft Turkije de wet echter op een aantal punten aangepast en volgens de kiesraad mag Erdogan zich mede daarom nu wel kandidaat stellen. In Siirt moeten de verkiezingen van november over omdat er onregelmatigheden werden geconstateerd.