Doorbraak

Dit is het seizoen van Marco ter Laare. Hij promoveerde naar de Meesterklasse viertallen en won als debutant de MK paren. Afgelopen week veroverde Ter Laare, als lid van het team van Bridge Magazine IMP, het landskampioenschap gemengde viertallen en komt hij in juni voor Nederland uit op het open EK in Menton. Misschien heeft de betrekkelijk late doorbraak van Ter Laare (41) te maken met zijn hoog ontwikkelde bridge-intelligentie. Die leidde soms tot overmoedige acties. Tot op subtopniveau kan dat nog, maar in de Meesterklasse worden geintjes snel afgestraft. Ter Laare heeft dat inmiddels ingezien en zich een soberder stijl aangemeten. De resultaten van de Hagenaar, in het dagelijks leven werkzaam als financial controler bij Cimcool, een Amerikaanse producent van koelvloeistoffen, lijken sindsdien alleen maar beter te worden. Op het NK mixed loste Ter Laare een lastig tegenspelprobleem prima op:

Z/OW

♠ 10 7 4 2

♡ A 10 4 2

♦ A B

♣ H 9 2

♠ B 8 5 3

♠ V 9

♡ H 7 5

♡9 6 3

♦ V 9 7 3

♦H 10 8 5 4 2

♣ 6 4

♣A 5

♠ A H 6

♡ V B 8

♦ 6

♣ V B 10 8 7 3

West

Noord

Oost

Zuid

Buket

Ter Laare

1♣

pas

1♡

pas

2♣

pas

3SA

a.p.

Het biedverloop van Buket-Ter Laare verliep op veel tafels identiek. Net als de andere oostspelers kwam Ter Laare ruiten uit. Wil Buket, een voormalige vrouweninternational, blokte met de vrouw. De leider nam het aas en speelde klaveren voor de vrouw en nog eentje voor de heer. Met open kaarten is duidelijk dat Ter Laare, aan slag met ♣A, de downsslagen voor het oprapen heeft door ♦H op tafel te leggen. Een aantal oostspelers durfden dat niet aan, bang voor voor aas-boer-derde of langer bij noord. Zij speelden harten na in de hoop hun partner te vinden met het aas, zodat die door de ruitens kon spelen. Ter Laare incasseerde ♦H wel (en de rest van de ruitens). Zijn redenatie: noord had drie klavers (west signaleerde hoog-laag even), vier hartens, vier schoppens (de schoppenstop zou toch iets van tientje- of boer-vierde moeten zijn) en ergo maar twee ruitens.

    • Jan van Cleeff