De week

Het Noordzeewater

Het land gaat naar de filistijnen en de formatie sleept zich voort.

Vorig jaar driekwart minder in durfkapitaal geïnvesteerd dan in 2001, 16 procent méér faillissementen, in januari dit jaar méér jongeren zonder baan dan in heel 2002, en de formatie sleept zich voort.

Rotterdammers vreten zich vol, leven ongezond, zijn van alle Nederlanders het meest zwaarlijvig en gooien wat ze niet lusten plus de verpakking op straat. Smeriger, almaar smeriger wordt de stad. Armer en onveiliger. Terwijl de werkloosheidsexplosie nog moet komen.

De armste stad van Nederland is de kurk van de economie geworden die zelf drijvende moet worden gehouden. Zo zal de Betuwelijn, die de haven met het Duitse achterland verbindt, in de `eerste 10 tot 20 jaar' verliesgevend zijn.

De Betuwelijn is het sluitstuk van het drama van Rotterdam, dat wel opschept over zijn haven, maar zwijgt over zijn economische uitholling. Zo is in tien jaar tijd de wederuitvoer verdubbeld tot 40 procent van de totale uitvoer, terwijl het rendement daarop maar een fractie is van de echte uitvoer. Er wordt kortom in de haven op steeds meer lading steeds minder geld verdiend.

Omdat het slecht gaat met de post (e-mails!), zullen de komende tien jaar veertienduizend postbodes via natuurlijk verloop verdwijnen. Er blijven er elfduizend over: voor sorteren en expressepost. Wel komen bij TPG twintigduizend postbezorgers in deeltijd in dienst, een nieuwe functie, die louter nog op bezorging neerkomt en niet ook op sortering. Dus als u straks de postbode groet, groet u de deeltijdwerker.

Oud-premier Kok wordt (misschien) commissaris bij TPG, net als bij ING en Shell. Olie en gas, verzekeren en bankieren, post bestellen en expressepost. Daar wordt geen schraalhans keukenmeester.

Duitsers kopen minder fietsen. Vorig jaar kromp de fietsenbranche in Duitsland met 15 procent, terwijl de Nederlandse fabrikant van Batavus en Sparta toen 33 procent méér winst maakte. Met de Nederlandse economie gaat het slecht, maar afgaand op de `fietsindex' moet het met de Duitse wel heel erg slecht gaan.

Hypo-Vereinsbank, de op een na grootste Duitse bank, maakt voor het eerst verlies. Wegens het stijgende aantal faillisementen in Duitsland moest de bank, die veruit de grootste kredietportefeuille van alle Europese banken bezit (450 miljard euro, meer nog dan het hele bbp van Nederland), miljarden aan voorzieningen voor slechte leningen treffen.

In Berlijn had politiek topberaad met de banken plaats om een uitweg uit de bankencrisis te vinden. De banken ontkennen dat er crisis heerst. Het Duitse bankwezen is `in de kern gezond'. Dat zei Nietzsche van zichzelf ook (`Im Grunde bin ich gesund') en u weet hoe 't afliep.

De Duitse justitie heeft de ex-top van Mannesmann aangeklaagd wegens handdrukken van in totaal 100 à 125 miljoen euro die ze ontvingen voor de (vijandige) overname door Vodafone, de op een na grootste uit de geschiedenis.

Onder hen de huidige topman van Deutsche Bank en de voorzitter van de vakbond IG-Metall, destijds commissarissen bij het Duitse conglomeraat. De ex-directeur van Mannesmann, die 30 miljoen euro zou hebben opgestreken, heeft op zijn beurt justitie aangeklaagd wegens smaad. Men zou eens kunnen denken dat ie een geldwolf is.

Fraude in Nederland bij hbo-instellingen: 30 miljoen, 60 miljoen of nog meer? De Rekenkamer hekelt het tekortschietende ministerie, hekelt het tekortschietende vervolgonderzoek door het ministerie, de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek, het CDA wil niets. Omdat de puinhopen onder een CDA-minister ontstonden? Maar onder paars stapelden ze zich op. Iedereen, dus niemand heeft schuld. Dat zou voor een parlementair onderzoek toch een vertrouwde uitkomst moeten zijn?