De keuze van Vincent

Aan de hand van veel schilderijen toont het Van Gogh-museum de smaak en ontwikkeling van Vincent van Gogh. Hij bewonderde generatiegenoten als Gauguin en Signac, oudere meesters als Rembrandt en Delacroix, en minder bekende schilders als William Small en Jules Breton.

,,De keuze van Vincent [is] een wat vreemde klont geworden. Enerzijds tracht het museum Van Goghs voorkeuren recht te doen, anderzijds probeert het Van Gogh te omringen door een pantheon van min of meer gelijken, waartussen het grote publiek Van Gogh graag ziet verschijnen. [...] Van Gogh [had] ook een groot zwak voor schilders wier namen veel minder mooi op een reclame-abri prijken.''

Hans den Hartog Jager, 20 februari 2003

`De keuze van Vincent', t/m 15 juni. Van Gogh Museum Amsterdam, dagelijks 10-18u. Inl. 020-570

PAGINA