De Bijlmer Opera

Van al het leed op de wereld was dat in de Amsterdamse Bijlmer het minst bezongen. Maar in 2000 was er De Bijlmer Opera van Jacques Bank met 26 jaar ervaring als Bijlmerbewoner. Op een libretto van broer Fer Bank componeerde hij een muzikaal docudrama over het ideaal van wonen in een parklandschap. De dichter August Willemsen zag ooit de Bijlmer als het nieuwe Arcadië waar nachtegalen zongen. De Bijlmer Opera is een requiem voor de maakbare samenleving op progressief-linkse actiemuziek.

De Bijlmer Opera is een tragedie van antiek-Griekse allure. Het stadsdeel is een strijdperk der goden, onder wie Ajax, resulterend in dood en vernietiging. Op 4 oktober 1992 slaat het noodlot in: de El Al-Boeing. De catastrofe, het slot van de opera, was voorzien door een zwerfster: `Ai, de Dood zweeft door de lucht'. Dood en leven, afbraak en vernieuwing beheersen de illusie van de ideale wijk. Humor is er ook, als burgemeester Van Hall gaat heien: `Geen paal gaf mij groter voldoening, geen paal gaf mij groter plezier.'

De Bijlmer Opera CV 110

    • Kasper Jansen