CMG: 415 gedwongen ontslagen

LogicaCMG gaat in Nederland 415 werknemers gedwongen ontslaan, 6 procent van het personeelsbestand hier. Dit heeft de Brits-Nederlandse ict-dienstverlener gisteren bekendgemaakt.

De ontslagen zijn het gevolg van de overname van CMG door het Britse Logica in 2002. Wereldwijd verliezen ongeveer 1.500 mensen hun baan als gevolg van de ,,overlap aan functies en overcapaciteit in de organisaties'' van CMG en Logica, aldus een schriftelijke verklaring van het concern.

,,We zullen de operatie uiteraard op een sociale en betrokken manier uitvoeren, maar deze reorganisatie is helaas onontkoombaar'', aldus Wout Koppers, directievoorzitter van LogicaCMG Nederland. ,,Iedereen snapt dat pijnlijke maatregelen na een fusie en in een hier en daar moeilijke markt niet te vermijden zijn. En na de operatie zal een weerbaarder bedrijf zijn ontstaan.''

Bij LogicaCMG in Nederland werken ruim zevenduizend mensen. De ontslagen vallen vooral op het hoofdkantoor van het voormalige CMG en bij LogicaCMG Wireless Networks. Bij die laatste divisie, die software maakt voor het zenden van sms-tekstberichten, komen 150 arbeidsplaatsen te vervallen. De directie onderhandelt op dit moment met de ondernemingsraden van zowel Logica als CMG over een sociaal plan.

De vakbonden zullen pas later worden geraadpleegd, als het sociaal plan is opgesteld. Zij mogen dan nog een advies uitbrengen. Dit hebben de ondernemingsraden en de directie zo met elkaar afgesproken. De vakbonden zijn niet tevreden over hun rol langs de zijlijn. ,,Bij het opstellen van een sociaal plan willen we volwaardig kunnen meepraten en niet alleen adviseren'', aldus Maurice Limmen van de CNV Dienstenbond.

LogicaCMG is bezig met een reorganisatie waarbij wereldwijd in totaal 6 procent van de 24.000 arbeidsplaatsen moet verdwijnen. Dit is het gevolg van de aanhoudende malaise in de ict-markt.

Begin deze maand verklaarde het concern dat het nog steeds rekent op een jaarlijkse besparing van 60 miljoen pond (91 miljoen euro) door de fusie. Die besparing zal voor het eerst volledig worden gerealiseerd in 2004. Voor dit jaar zal deze nog uitkomen op 30 miljoen pond.