Bij ons in het dorp

In Juinen ging donderdag de vlag uit.

Wethouder Hekking wreef zich in de handen. De vleesgeworden creatie van Koot & Bie glunderde recht in de lens. Zijn vrienden van energiebedrijf Nuon hadden het `m toch maar gelapt.

Dit was Hekkings deal van de week. In 1999 hadden Amsterdam, Utrecht en de provincie Noord-Holland hun elektriciteitscentrales voor ruim 2 miljard euro én handje contantje overgedaan aan de zakenmannen van het beursgenoteerde Reliant uit Houston. Die dekselse energieboeren uit Texas zouden vanuit Nederland wel even een bruggenhoofd slaan naar de liberalisering van de Europese energiemarkten. En nu had Nuon de hele zaak voor de helft van de prijs weer teruggekocht. Nuon is eigendom van lokale en regionale overheden.

Dit zijn weer tijden om trots te zijn op uw lokale wethouder, zeker als het gaat om handel in bedrijven en gemeentelijke beleggingen. Linkse kringen in grote steden waren vroeger trots op hun wethouderssocialisme. Dat is oude politiek. Leve het wethouderskapitalisme. En niet alleen bij Reliant.

Zoals Nederlandse ondernemingen regelmatig de mist ingaan als zij Amerikaanse miljardenovernames plegen, zo komen de Amerikanen hier op de koffie. Wij hebben miskopers als Numico en Buhrmann, zij hebben Reliant. En het circus UPC, dat deze week zijn laatste voorstelling voor Nederlandse aandeelhouders gaf. Vliegend trapezewerk zonder vangnet.

UPC gaat een doorstart maken na een financiële reorganisatie waarbij de aandeelhouders hun effecten vrijwel waardeloos zagen worden. De afkorting UPC staat voor United and Philips Communications en verraadt de oorsprong: een samenwerking van een kabelbedrijf uit Denver en de gloeilampenfabriek uit het Zuiden des lands.

Philips stapte begin 1997 uit de samenwerking en UPC kocht achterelkaar voor miljarden kabelnetwerken van lokale overheden. Op de top van de internet- en kabelmarkt, in 2000, waren Philips en de wethouders de risee van de zakenwereld. Zij hadden veel te weinig geld gevraagd voor het goud onder hun grond. Philips en de wethouders kregen harde guldens, UPC ging kapot aan zijn overmoed.

Wethouders bleken overigens wel vaker gisse beleggers. Amsterdam kan content zijn met de opbrengst die zij ooit voor Hoogovens-aandelen kreeg, honderden gemeenten genieten nog van de 1,2 miljard euro die zij van ABN Amro voor hun Bouwfonds kregen.

Wilt u profiteren van het inzicht van de wethouders? Let op Schiphol. Als de gemeenten Amsterdam en Rotterdam akkoord gaan met de beursgang is de top van de beurs weer nabij.

    • Menno Tamminga