Bévinda

Bévinda (Ferreire) maakte in Frankrijk al zes cd's, maar is in Nederland vrijwel onbekend. Onterecht want deze in Portugal geboren zangeres heeft een overtuigend eigen geluid, zo leert Em Caminho dat naast een overzicht van haar carrière enkele nieuwigheden biedt. Knap ingehouden en heel melodieus komt ze voor de dag in `Jà Esta' , een samen met gitarist/arrangeur Lucien Zerrad bewerkt liedje van Chinese herkomst. Dat ze niet wars is van gekkigheid blijkt uit een live-opname uit 2002 waarin ze met succes een zingende zaag weet te suggereren.

Van het eerder verschenen repertoire zijn vooral `Ave, Passa' opgedragen aan dichter Fernando Pessoa, en het bedwelmend gezongen `Ar se eu Pudesse' onweerstaanbaar. Mits men van haar korte vibrato houdt en weet te genieten van intieme kamermuziek met cello, accordeon en akoestische gitaar. Bévinda zingt uitsluitend in het Portugees, maar haar boodschap passeert moeiteloos elke taalgrens.

Bévinda: Em Caminho (Mélodie 67043-2). Distr. Walboomers

    • Frans van Leeuwen