Beslag op boek over Philips na bankroet

Het is de nachtmerrie van elke schrijver: net na de publicatie van het boek gaat de uitgever failliet.

Het overkwam historicus I. Blanken van wiens hand vorige maand deel V van de geschiedenis van Philips verscheen. Op alle boeken van zijn uitgever, Europese Bibliotheek in Zaltbommel, is inmiddels beslag gelegd. Ook op de voorraden die al bij het Centraal Boekhuis lagen.

,,We hebben de voorraad die al bij Philips lag bij de boekhandels in en rond Eindhoven gebracht'', zegt een betrokkene. ,,Maar die voorraad slinkt snel.'' Deel V handelt over de periode 1950 tot 1970 waarin het elektronicaconcern vooral dankzij de opkomst van de televisie snel groeit.

Uitgeverij Europese Bibliotheek is gespecialiseerd in boeken met een historisch thema, zoals lokaal-historische uitgaven, bedrijfsgeschiedenissen en jubileumboeken. Verder geeft het de serie `in oude ansichten' uit over de geschiedenis van steden en dorpen. Het bedrijf verwijst voor commentaar op de financiële situatie naar de curator die het faillissement afhandelt.

Volgens een advocaat die met curator J. Thielen samenwerkt bestaat de kans dat het beslag op de boeken op korte termijn zal worden opgeheven. ,,Mogelijk komende maandag al.''

Blanken, schrijver van de Philips-geschiedenis, noemt de affaire ,,allemaal heel vervelend. Maar er is niets aan te doen''.