ALLEEN WINNEN TELT

Wieteke Cramer, 21 jaar, schaatser in het team van DSB Bank, verdient naast een basisloon een premie per gewonnen wedstrijd.

,,Dit is het eerste jaar dat ik in een commerciële ploeg schaats. Hiervoor zat ik bij de KNSB, maar mijn team stopte ermee. Ik kon wel verder bij de KNSB, maar dan zou ik alleen onkostenvergoeding krijgen. De DSB-ploeg bood me een plaats aan in hun team.

,,Ik ben fulltime bezig met schaatsen. Het is een bijkomstigheid dat ik er geld mee verdien. Ik krijg een basissalaris dat laag is, in vergelijking met wat andere schaatsers verdienen. Bij gewonnen wedstrijden kan ik premies verdienen. Afgelopen zomer raakte ik overtraind en kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Ik ben nu nog niet goed genoeg om veel premies binnen te halen omdat ik op mijn oude niveau moet komen. Volgend jaar denk ik dat ik weer kan meedraaien met de besten van Nederland.

,,DSB heeft heel duidelijk aangegeven dat ze met die premies werken. Maar het is niet uniek in de schaatswereld. Andere ploegen geven ook premies als je een grote wedstrijd wint, maar bij DSB zijn de premies wat hoger en is het basissalaris wat lager.

,,Topsport is heel hard. Als je het niet haalt, heb je pech. En je verliest vaker dan je wint. Je moet onwijs gedisciplineerd zijn. Daarnaast moet je mentaal heel sterk zijn, anders red je het niet, hoe goed je ook bent in je sport. Hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het vind. Ik ga steeds meer nadenken. Waarom ging die bocht niet goed, hoe deed ik dat de vorige keer? Vroeger was ik onbevangen, ging ik vol gas.''

    • En Marjolein te Winkel