Ajax?

Na het gelijkspel bij Arsenal heeft Ajax de kans om de kwartfinale van de Champions League te bereiken nog steeds in eigen hand. Hoeveel potentie heeft de jonge ploeg van trainer Koeman?

Ton van Dalen, voetbalmakelaar: ,,Ondanks dat een speler als Van der Vaart niet meedeed, behaalde Ajax een knap resultaat in Londen. Onvoorstelbaar eigenlijk, als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van de ploeg. Na 1995 had Ajax de pech dat de beoogde nieuwe leiders van de ploeg naar het buitenland vertrokken. De huidige lichting kent met spelers als Chivu, Pienaar, De Jong en Pasanen uitstekende exponenten. Doelman Lobont lijkt een vreemde eend in de bijt, hij maakt nog teveel fouten. Het is moeilijk in te schatten of topclubs het Ajax-talent gaan wegkapen. Veel clubs hebben geen geld, en rijke verenigingen als Manchester United zullen niet zo snel een jong ventje als Pienaar kopen. De ingestorte transfermarkt is in het voordeel van Ajax, het is niet te hopen dat de club noodgedwongen spelers moet verkopen.''

Mark Lawrenson, oud-speler Liverpool en voetbalanalist van de Engelse BBC: ,,Arsenal beschikte over meer ervaring en wat meer kwaliteit, desondanks heeft Ajax zich prima staande gehouden. Na de openingstreffer van Wiltord verwachtte ik een stormloop van Arsenal en nog wat meer doelpunten, maar Ajax scoorde op het juiste moment tegen. Tactisch deed Ajax het prima, al had Arsenal gezien het spelersmateriaal een zege moeten boeken. Pienaar, De Jong en het centrale verdedigingsduo Pasanen-Chivu speelden een uitstekende wedstrijd. Gezien de flauwte op de transfermarkt is de kans groot dat Ajax de ploeg bij elkaar kan houden. Met een of twee ervaren spelers erbij ziet de toekomst er goed uit voor de club. De technische bagage van de meeste spelers is indrukwekkend.''

Sjaak Swart, oud-speler Ajax en oud-international: ,,Ajax heeft zich knap staande gehouden. Na de voorsprong van Arsenal werd het even lastig, daarna herstelde de ploeg zich snel. Engelse teams worden nerveus als ze een tijdje de bal niet hebben. Arsenal beschikt over veel Fransen, maar speelt op een Engelse manier. Als je de bal maar in de ploeg houdt en intelligent blijft spelen, hoef je niet bang te zijn voor Arsenal. Door het hoge baltempo was het goed te zien wie de toppers zijn bij Ajax. Dat zijn spelers als Pienaar, die altijd de juiste keuze maken en meester zijn over de bal. In drie een-tegen-een situaties was Pienaar echter niet scherp genoeg, daraan kon je zien dat hij nog onervaren is op Europees niveau. Met iets meer ervaring had Ajax kunnen winnen. Arsenal en Valencia zijn twee topploegen. De strijd is nog niet gestreden, want op bezoek bij Ajax kunnen de Engelsen en Spanjaarden genadeloos counteren.''

Morten Olsen, oud-trainer Ajax en bondscoach Denemarken: ,,De jeugdopleiding van Ajax staat in het buitenland goed bekend. Eens te meer blijkt weer dat dit niet voor niets is. Het is knap dat Ajax weer over een goede lichting jeugdspelers beschikt. Ofschoon Arsenal veel druk uitoefende, hielden veel jonge Amsterdamse spelers zich knap staande. Arsenal kreeg weinig uitgespeelde kansen, met een beetje mazzel had Ajax zelfs nog kunnen winnen. De Jong maakte een knap doelpunt na een prima pass van Galasek, terwijl Pienaar het goed deed op het middenveld. Dat dit jonge Ajax nog kansrijk is in Europa, zegt genoeg over de kwaliteiten van de spelers. Als dit team bij elkaar kan blijven, gaat Ajax een mooie tijd tegemoet.''

Coen Moulijn, oud-speler Feyenoord en oud-international: ,,Arsenal viel tegen, terwijl Ajax zich knap weerde. Als Ajax op een gegeven moment de druk wat meer had opgevoerd, had de ploeg zelfs nog kunnen winnen in Londen. Maar voor het opvoeren van druk en het uitspelen van bepaalde situaties is intelligentie en ervaring vereist, en daar schort het nog weleens aan bij de meeste Ajacieden. Desalniettemin heeft de ploeg veel mogelijkheden met spelers als Van der Vaart, Chivu en Pienaar. Alleen moeten Ibrahimovic en doelman Lobont wat constanter worden, het is nog te vaak een kwestie van hoge pieken en diepe dalen. De prestaties van Ajax zijn een goede zaak voor het Nederlandse voetbal, en daar draait het uiteindelijk allemaal om.''

    • Marcel Abrahams