Zakenpartner De Roy is `gedupeerd'

De echtgenoot van prinses Margarita de Bourbon de Parme, Edwin de Roy van Zuydewijn, is voor vele miljoenen gedupeerd doordat potentiële klanten van zijn vier jaar geleden opgerichte internetbedrijf onder druk van het hof op het laatste moment afzegden.

Dat zegt de Rotterdamse emeritus-hoogleraar en advocaat W.J. Slagter, voorzitter van de raad van toezicht van De Roy van Zuydewijns internetbedrijf BV Fincentives. Slagter bevestigt hiermee de stelling van de prinses en haar echtgenoot dat het koninklijk huis zich schuldig heeft gemaakt aan onoorbare praktijken in een (mislukte) poging hun huwelijk te voorkomen. Het echtpaar haalde de afgelopen weken de publiciteit met een serie vraaggesprekken in HP/De Tijd, waarin zij het koninklijk huis van deze praktijken betichten. De artikelenreeks gaat de komende weken nog door.

Volgens Slagter bereidt het echtpaar nu een miljoenenclaim tegen de Staat der Nederlanden voor waaronder het koninklijk huis valt. De Roy van Zuydewijn zal volgens hem om openbare getuigenverhoren verzoeken. Tot die getuigen zouden topmannen uit het bedrijfsleven behoren. Slagter: ,,Van hen willen we horen waarom ze destijds op het laatste moment afhaakten in de onderhandelingen.''

Slagter zal de zaak niet zelf behartigen, naar eigen zeggen om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Van zijn advocatenkantoor Simmons & Simmons Trenité heeft Slagter intussen een spreekverbod opgelegd gekregen. Advocaat A.C.M. Verhoeven van Mastenbroek cs advocaten zei vanmorgen dat het echtpaar ,,contact heeft gehad'' met zijn kantoor, maar ,,er is nog geen opdracht en dus ook nog geen cliënt-advocaatverhouding''.

Bij het in Den Haag gevestigde BV Fincentives kunnen bedrijven terecht voor het beheer van hun optieplannen: het bedrijf heeft daar een softwareprogramma voor ontwikkeld. Volgens Slagter ging het goed met het bedrijf tot duidelijk werd dat De Roy van Zuydewijn zou huwen met Margarita de Bourbon de Parme, zo liet hij weten voor hij een spreekverbod kreeg. Volgens Slagter kwam dat door toedoen van het hof. ,,Als je voortdurend merkt dat wanneer de onderhandelingen met klanten vergevorderd zijn en een contract zo goed als getekend kan worden, om onverklaarbare reden de zaak afketst, kun je wel spreken van een stelselmatige boycot.'' Bij Fincentives werken een zestal mensen. De meest recent gedeponeerde jaarrekening (2000) geeft geen winst- of verliesrekening. Volgens Slagter is De Roy van Zuydewijn vorig jaar teruggetreden als directeur omdat zijn persoon een beletsel bleek te vormen voor de continuïteit van het bedrijf.

De RVD geeft geen commentaar op de dreigende miljoenenclaim. Eerder liet de dienst weten dat de familie ,,zich niet herkent in het beeld dat de artikelen oproepen en zich tot die reactie beperkt uit liefde voor prinses Margarita''.