Uitgaven pillen stijgt acht procent

De uitgaven aan medicijnen zijn vorig jaar met ruim 8 procent gestegen naar 3,7 miljard euro. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SfK) vandaag bekendgemaakt. Volgens de SfK was er gerekend op een toename van 10 procent. ,,Er is dus een financiële meevaller van 50 miljoen euro'', aldus de stichting.

Als verklaring voor de meevaller geeft het SfK onder meer het verlopen van het patent op de maagzuurremmer omeprazol. Al enige jaren is dit het medicijn waaraan in Nederland het meeste geld wordt uitgegeven. In 2001 bedroeg de omzet ervan 225 miljoen euro. Maar sinds vorig jaar zijn goedkope kopieën van het medicijn toegestaan op de Nederlandse markt. Daarnaast daalde het algehele prijsniveau van de geneesmiddelen licht.

In 2002 stegen de uitgaven voor hart- en vaatmiddelen het meest. Hieronder vallen bijvoorbeeld de cholesterolverlagers, waarvan de uitgaven in 2002 met bijna 35 miljoen euro toenamen naar circa 290 miljoen euro. Opvallend noemt SfK de uitgavenstijging van 29 miljoen euro bij de kankermedicijnen. Een kwart van die toename komt op naam van imatinib, een nieuw medicijn tegen leukemie.

De apotheken verdienden in totaal 57 miljoen euro aan de uitgavenstijging. Per apotheek – Nederland telt 1.654 openbare apotheken – komt dat neer op bijna 35.000 euro.

Voor dit jaar vrezen veel apotheken verlies te lijden door nieuwe maatregelen van minister De Geus (Volksgezondheid, CDA). Via een nieuw prijzensysteem voor medicijnen wil de minister 600 miljoen euro aan besparingen realiseren. De apotheken verwachten per jaar gemiddeld 200.000 euro minder aan inkomsten.