Troepen VS naar de Filippijnen

De Verenigde Staten gaan grondtroepen naar de Filippijnen sturen om daar deel te nemen in de strijd tegen moslimrebellen in het zuiden van dat land. Dat heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd.

In totaal zullen 750 militairen, 350 commando's en 400 man ondersteunend personeel, ,,de komende dagen'' in de Filippijnen arriveren. Daar zullen zij deelnemen aan de Filippijnse strijd tegen de moslimextremistische beweging Abu Sayyaf. ,,De Amerikaanse militairen zullen zij aan zij samenwerken met het Filippijnse leger tijdens het offensief'', zei de functionaris. ,,Zij zullen gezamenlijke actie voeren om Abu Sayyaf te ontwrichten en te verslaan.''

De Filippijnse regering heeft de komst van de Amerikaanse militairen vandaag bevestigd, maar de inhoud van hun missie ontkend. Volgens de Filippijnse minister van Defensie, Angelo Reyes, zal niets gebeuren ,,wat tegen de grondwet ingaat''. Volgens de Filippijnse grondwet mogen buitenlandse militairen niet actief optreden in een binnenlands conflict.

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen ligt gevoelig in de voormalige Amerikaanse kolonie. Vorig jaar namen 1.300 Amerikaanse commando's deel aan trainingen in de Filippijnen. Maar omdat daar veel weerstand tegen bestond in het land heeft Manila keer op keer verklaard dat de Amerikanen het Filippijnse leger alleen hebben getraind en van advies hebben voorzien. Amerikaanse militairen mogen hun Filippijnse collega's in oorlogszones begeleiden, maar alleen gebruikmaken van hun wapens uit zelfverdediging.

Volgens Rigoberto Tiglao, stafchef van president Gloria Macapagal Arroyo, zijn de Amerikaanse defensiefunctionarissen ,,droevig slecht geïnformeerd'' over hetgeen buitenlandse troepen in de Filippijnen is toegestaan. Maar politieke waarnemers hebben gezegd dat de Filippijnse verontwaardiging over de kwestie vooral heeft te maken met de angst in Manila voor een herhaling van protesten.

De Filippijnse regering levert al vele jaren strijd met de rebellen van Abu Sayyaf, een groep die zegt te vechten voor een onafhankelijke moslimstaat, maar zich hoofdzakelijk bezighoudt met ontvoeringen in ruil voor losgeld. De moslimrebellen kwamen de afgelopen jaren verscheidene keren in het nieuws na de ontvoering van buitenlandse toeristen. Militaire hulp is Manila dan ook zeer welkom. Volgens de Verenigde Staten onderhoudt Abu Sayyaf contacten met de terreurgroep Al-Qaeda, maar die contacten zijn nooit bewezen.