`Spelen niet onder invloed van misdaad'

De georganiseerde misdaad beïnvloedt geen uitslagen op de Olympische Spelen. Tot die conclusie komt in een rapport de Duitse minister Otto Schily (Binnenlandse Zaken).

Hij heeft in opdracht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoek gedaan naar criminele invloeden bij olympische disciplines. Aanleiding tot de rapportage van Schily was het schandaal bij het kunstrijden tijdens de Winterspelen, vorig jaar februari in Salt Lake City. Afgelopen zomer werd de Rus Alimzhan Tokhtakhounov gearresteerd op verdenking van omkoping van het Frans jurylid Marie-Reine Le Gougne bij het paarrijden in Salt Lake City. Zij zou het winnende Russische paar Jelena Berezjnaja/Anton Sikhuralidze hebben bevoordeeld ten koste van de Canadezen Jamie Sale en David Pelletier. Op gezag van het IOC kreeg het Canadese paar later alsnog een gouden medaille.

De in Italië woonachtige verdachte is gedaagd door Amerikaanse aanklagers, maar vecht zijn uitzetting naar de Verenigde Staten nog steeds aan.

De bevindingen van Schily werden gisteren besproken door de Executive Board van het IOC zonder dat er conclusie aan werden verbonden. Algemeen directeur Francois Carrard sprak desondanks van een betrouwbaar onderzoek. ,,We hebben het over een autoriteit uit een vooraanstaand land en de door hem verzamelde feiten wijzen niet op infiltratie van de georganiseerde misdaad in bepaalde olympische sporten. Wat niet wegneemt, dat het IOC de vinger aan de pols houdt. Maar het blijft voor ons moeilijk misdaden te ontdekken, omdat wij geen opsporingsbevoegdheid hebben. We moeten via andere kanalen aan onze informatie komen. Vandaar dat Schily is ingeschakeld.''

Het IOC-bestuur nam wel besluiten ten aanzien van het programma bij Olympisch Spelen. Tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn wordt het snowboarden uitgebreid met de crossdiscipline. Snelwandelen en slalomkanoën blijven tot de Zomerspelen van Peking in 2008 gehandhaafd, evenals eventing (military), het gemengddubbelspel in het badminton en de landenwedstrijd bij het synchroonzwemmen. De schietsport daarentegen moet twee disciplines inleveren. De zeilsport dient vanaf 2012 een van de elf olympische klassen laten vallen. Het worstelen moet het aantal wedstrijden vanaf 2008 reduceren, maar hoeft daarvoor geen olympische discipline te schrappen.