Schoonheid heeft een doel in oorlogstijd

Schoonheidskoninginnen vertelden tijdens de missverkiezingen altijd al dat ze ,,de wereld wilden verbeteren'', en ,,zorgen voor vrede op aarde''. De nieuwste generatie lijkt die mooie woorden ook in daden te willen omzetten.

Zo is Miss Duitsland, de 19-jarige Alexandra Vodjanikova, deze week afgereisd naar Bagdad in de hoop Saddam Hussein te kunnen ontmoeten. ,,Ik wil hem vertellen welk gevaar biologische wapens opleveren en hem vragen de VN-wapeninspecteurs hun werk te laten doen'', zei de studente economie.

Ze is niet de eerste die haar positie gebruikt om vrede te prediken. Vorige maand werd de 19-jarige Amerikaanse Tecca Zendik door Libië benoemd tot honorair consul in Washington en ,,een voorbode van vrede'' nadat ze tijdens de Miss Internet-verkiezing in tranen uitbarstte toen de Libische leider Gaddafi sprak over de Amerikaanse aanval in 1986. Bij aankomst in Libië, waar ze de Libische nationaliteit ontving en haar drie uniformen met de beeltenis van Gaddafi werden aangemeten, bleek ze zelf enigszins verbaasd over de emoties die ze had losgemaakt. En Miss Venezuela Pilín León riep president Hugo Chávez onlangs op af te treden om een einde te maken aan de onrust in zijn land.

Misschien het eerste signaal dat ,,schoonheid een doel heeft'', zoals het motto van de Miss World-verkiezingen is, waren de verkiezingen eind vorig jaar in Nigeria. Miss België Ann van Elsen weigerde mee te doen aan de verkiezinging in verband met de veroordeling van een alleenstaande moeder tot steniging wegens overspel. Miss Togo, Sandrine Agbopke, zei dat ,,de autoriteiten en de maatschappij moeten opstaan om een einde te maken aan de steniging'', en trok eveneens haar deelname in. Miss Nederland, Elise Boulogne, bleef, want zo zei ze tegen de krant Trouw: ,,Ik ben gekomen om me in te zetten voor het land''. Ze vertelde zich te willen verdiepen in aids-campagnes in Nigeria. De schoonheidskoninginnen moesten uiteindelijk vetrekken naar de Britse hoofdstad Londen omdat er in Nigeria rellen uitbraken.